Bošnjaci u Bratuncu dobijaju pozive za saslušanje zbog navodnih ratnih zločina *Arhiva

Info: Aktivni članci 440, Arhivirani članci 1919

Povratnici u bratunačko selo Piriće, za sada njih troje, dobili su od Policijske uprave Zvornik poziv na saslušanje zbog navodnih ratnih zločina prema Srbima na području Bratunca.

Jedan od onih koji su saslušani 1992. godine imao je 16 godina. Šta on mogao znati o ratnim dejstvima na području Bratunca, toga se teško sjetiti i nama koji smo bili pripadnici Armije RBiH, sada, 28 godina nakon rata – kaže predsjednik Saveza RVI Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović.

Koordinacija boraca TK, koja obuhvata i pripadnike Armije RBiH iz Podrinja, uputit će dopise Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara u kojem će tražiti da se zaštite povratinici u RS.

Mi nemamo ništa protiv da se istraže svi zločini, ali mi želimo da to radi Sud BiH jer ne želimo da nas privodi, ispituje i istražuje policija koja je tokom agresije na BiH počinila veliki broj zločina, posebno u Podrinju – kaže Hasanović.

Zaista je indikativno da je za PU Zvornik zanimljiv navodni napad na srpsko selo Loznicu, kod Bratunca, a da prije toga nisu temeljito istražili masovne zločine “Arkanovaca” na ovom području, osnivanje logora u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu gdje su počinjena brojna ubistva i vršena monstruozna mučenja, masovna strijeljanja Bošnjaka poput onog u Glogovoj, sve zločini koji su se desili prije juna 1992. godine i napada na jedno srpsko selo.

Nije svrha ovih poziva da se istraže ratni zločini. Svrha je izbrisati Piriće jer je Bratunac najbolje povratničko mjesto u BiH. Traži se način da se ti ljudi ponovo rasele, a Bratunac je kompletan na Drini, gdje, po nekima, Bošnjacima nije mjesto – kaže Hasanović koji je i sam rođen u spomenutom selu.

Na saslušanje će se sutra odazvati Izet Ibrić iz Pirića, koji je poziv dobio 15. maja. On kaže da se vratio prije 12 godina i da do sada nije imao problema.

izvor: istocnabosna.com

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.