“Božićna priča” iz perspektive Franjevačke klasične gimnazije Visoko *Arhiva

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

U petak, 20. prosinca 2019. godine, održana je božićna priredba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko pod nazivom “Božićna priča”. U nju su nas uveli voditelji Zlata Veronika Bošnjak i Dario Juričić govoreći o vremenu iščekivanja Božića i osjećamo kako se Radosna vijest šulja pred našim zakračunatim vratima, bespomoćno tražeći ulaz. Zanemarujući njegovu toplu blizinu teturamo kroz tamu ne nazirući njegova svijetloga oka. Nije li u njima, djeci nepokleknutoj sivim tegobama najlakše prepoznati istinu za kojom svatko od nas žudi?

Podsjetili su nas da umjesto hvastanja ovozemaljskim dobrima i mahnite ravnodušnosti, sjetimo se riječi koje utjelovljuju geslo naše Škole MIR I DOBRO i raspirimo treptavi plamičak njihovoga nasljedovanja koje upravo mi nosimo na svojim leđima. Te da se naposljetku sjetimo voljeti davati i iščekivati sve one istine koje pripadaju samo Djetetu, čiji ponovni dolazak iščekujemo. Uz želju da svim posjetiteljima ovi predbožićni dani budu obilježeni svekolikim obiteljskim zajedništvom, radošću i susretima sa susjedima i prijateljima, siromasima i napuštenima jer tako će svjetlo Božića doprijeti do svih onih koje će dotaknuti Radosna vijest o Isusovu rođenju.

Glazbeno-scenski program objedinio je mnoštvo raznolikih znanja i vještina koje su učenici tijekom godine stekli pod krovom Franjevačke klasične gimnazije.

Na samom početku Anastasija Ferraby, violina i profesorica Melisa Zerdo, klavir, odsvirale su “Sonatu za violinu i klavir u e molu, br.21, KV 304” W. A. Mozarta, a potom je Mateo Lekić na klaviru izveo skladbu “Djed Mraz” Roberta Schumana.

Ovogodišnji dramski komad u izvedbi Dramske skupine Franjevačke klasične gimnazije naslovljen je “Božićna priča”. Iz mnoštva tekstova domaćih i svjetskih književnika izdvojili su nekoliko priča koje govore o Božiću na drugačiji način, Božiću koji nije samo radost, Božiću koji je često samo potraga za srećom, toplim zagrljajem i zajedništvom za obiteljskim stolom, jer možda će netko ovih dana pokucati i na Vaša vrata u potrazi za srećom.

Potom je vokalna skupina Kvartanke izvela “La Pastorella” F. Couperina, a vokalno-instrumentalni sastav pod vodstvom profesora Nedima Lime i uz njegovu obradu izveo pjesme Johnnya Marksa “Holly Jolly Christmas”.

Božićnu čestitku uputio je gvardijan fra Franjo Radman.
Na samom kraju je Tamburaški zbor FKG-a, pod vodstvom profesora Tome Maltara, izveo dvije tradicionalne hrvatske božićne pjesme “U se vrijeme godišta” i “Radujte se narodi”.

Druženje je nastavljeno u na domjenku u holu Konvikta, gdje su posjetitelji mogli pogledati i izložbu razglednica pod nazivom “Božić u književnim bilješkama” koju je postavio dr. sc. fra Zvonko Benković.

Svima Vama, dragi prijatelji Franjevačke klasične gimnazije, koji slavite Božić, želimo Vam sretan i blagoslovljen Božić i sveto porođenje Isusovo, a svima želimo sretnu i uspješnu novu 2020. godinu!

Učenici FKG-a
Više fotografija možete pogledati klikom ovdje.

5dfd4c2cce60c 5dfd4c31c2350 5dfd4c38d5a02 5dfd4c3c046bd

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.