Braća Trifković grade spomenik srpskim žrtvama u selu Čemerno kod Ilijaša *Arhiva

U znak sjećanja na 32 srpske žrtve stradale 10. juna 1992. godine u napadu vojnih snaga na selo Čemerno kod Ilijaša, petorica braće Trifković pokrenula su inicijativu za podizanje spomen-kapele u ovom selu, čija je izgradnja u toku.

BiHIlijaš

Inicijativa je pokrenuta uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i saglasnost opštine Ilijaš. Paroh ilijaški Božidar Tanović kaže da je izgradnja spomen-hrama u poodmakloj fazi i da je najvjerovatnije da će do 10. juna iduće godine najveći dio radova biti uspješno priveden kraju.

5bd888cc3710f

Braća Trifković, od kojih četvorica žive i rade u Australiji, a jedan u Bijeljini, zajedno sa braćom Srbima  skupili su određena sredstva za izgradnju ovog malog spomen-hrama – rekao je paroh Tanović. Prema njegovim riječima, već je ozidana spomen-kapela i pokrivena mala kapela u dvorištu seoskog groblja, kraj grobnice. Paroh ističe da je ovo lijep gest srodnika žrtava i srpske braće da izgradnjom spomen-hrama bude sačuvana uspomena i obezbijeđeno mjesto na kojem će svakog 10. juna biti služen parastos i gdje će se okupljati i prisjećati najmilijih koji su tragično stradali.

Zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjen na ovom mjestu, gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici Armije RBiH iz Breze, Visokog i Kaknja. Oni su Čemerno napali u ranim jutarnjim časovima i ubili 32 srpska vojnika i civila, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Napominjemo da je u toku proces pred Sudom BiH za 12 optuženih koji se terete za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, u junu 1992. godine.

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.