Brojne javne ličnosti podržat će bh. povorku ponosa *Arhiva

Autor sadržaja: Aktivni članci 971, Arhivirani članci 2921

Vijest da će prva Bh. povorka ponosa biti održana 8. septembra u Sarajevu podijelila je bh. javnost. Dok dio osuđuje najavljeni skup LGBTIQ populacije, drugi pozivaju na toleranciju, poštivanje zakona i slavljenje različitosti.

Dok većina političara izbjegava odgovor na pitanje da li podržavaju održavanje Bh. povorke ponosa, bilo učešćem ili komentarima podrške, brojne javne ličnosti pružile su podršku prvoj ovoj povorci.

Producentica Amra Bakšić Čamo ističe da je podrška Bh. povorci ponosa građanska obaveza svakoga ko vjeruje da Bosna i Hercegovina treba biti zemlja ravnopravnih i slobodnih ljudi.

“Povorka ponosa jeste civilizacijski test za spremnost društva da brani sva ljudska prava i slobodu izbora. Sloboda je i živjeti na način da poštujemo i razvijamo slobodu drugih”, kaže istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

Podršku održavanju Bh. povorke ponosa pružit će i glumac i reditelj Alban Ukaj koji ističe da tu govorimo o osnovnim ljudskim pravima.

“Razlog zbog kojeg sam odabrao biti dio ovog grada i živjeti u Sarajevu je njegova otvorenost, prihvatanje drugog i drugačijeg, zaista sam uvijek mislio da je Sarajevo taj grad. Važno je održati povorku ponosa i zbog naših prijatelja i članova porodice koji pripadaju LGBTIQ populaciji, ljudi moraju shvatiti da to nije ‘opasno’ kao što pojedinci predstavljaju”, smatra Ukaj.

Njegov kolega Nermin Hamzagić ističe kako se za ljudska prava moramo boriti jer ona nisu i ne smiju biti privilegija.

“Želim društvo u kojem svi slobodno mogu da žive i stoga podržavam povorku tj. borbu za pravednije, sigurnije i slobodnije društvo”, poručuje.

Ado Hasanović, mladi bh. reditelj s adresom u Rimu, također smatra da BiH, poput drugih evropskih država, treba imati povorku ponosa.

“Ukoliko građani BiH žele biti dio Evropske unije, moraju poštivati prava drugih, odnosno pravo na slobodu govora i seksualne orijentacije. Kroz reakcije koje sam čuo i pročitao prethodnih dana, mislim da društvo u BiH još uvijek nije spremno za ovaj događaj”, ističe.

Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak i savjetnik za savremenu umjetnost i životni partner američkog ambasadora Erica Nelsona, pojašnjava da je povorka ponosa veoma važna za sve države i ističe da je veoma važno razumjeti značenje pridea.

“Ponekad postoji pogrešna koncepcija o tome šta pride znači. To je događaj tokom kojeg je naglasak na raznolikosti koja LGBTIQ populaciju uključuje u kulturu i zakone zemlje u kojoj žive. Mnogi misle da je povorka samo zabava, ulični festival, ali to je mnogo više od toga. Povorka služi da osjetite da ste dio društva, da vas vaša država štiti i uvažava, da možete biti ono što jeste bez straha da ćete biti napadnuti ili diskriminisani. Za svaku državu je važno da uspostavi taj standard inkluzije i uvažavanja, zbog toga sam sretan što će i Sarajevo napokon dobiti povorku i što će pokazati da je grad za sve”, kaže Tattoni-Marcozzi.

Podršku bh. povorci ponosa pružile su i brojne druge javne ličnosti među kojima su Matthew Field, Šejla Kamerić, Selma Spahić, Srđan Vuletić, Jasenko Pašić, Damir Imamović i mnogi drugi.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.