Čeka se Ministarstvo finansija: Obustaviti isplate plaća parlamentarcima kad ne rade *Arhiva

Info: Aktivni članci 662, Arhivirani članci 3920

SARAJEVO, (Patria) – Duže od godinu dana blockade zakonodavne vlasti najvše je štetilo građanima ove zemlje. Izabrani zatsupnici sve vrijeme uredno su naplaćivali svoj nerad. No, 16. januara na sjednici Predstavničkog doma moglo bi se raspravljati o zahtjevu zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kojem se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Također, ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH u odgovoru su kazali da će razmotriti predmetnu inicijativu prilikom prve naredne izmjene Zakona o plaiarna i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Plaće poslanika u državnom parlamentu u BiH kreću se i do više od 5.000 KM. Prema tome, plaća državnog poslanika je veća osam puta od prosječne plaće u zemlji. Plaće poslanika u BiH već su za oko 12 puta od prosječne mirovine u zemlji, što znači da jedan državni poslanik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan bh. umirovljenik zaradi za skoro dvije godine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.