Čelnici SDA u Sarajevu traže smjenu Adnana Efendića *Arhiva

Info: Aktivni članci 637, Arhivirani članci 4683

Šest predsjednika općinskih organizacija SDA u Sarajevu, od ukupno devet zvanično je uputilo zahtjev i traže smjenu predsjednika Kadrovske komisije te stranke Adnana Efendića.

Šest predsjednika općinskih organizacija SDA u Sarajevu, od ukupno devet zvanično je uputilo zahtjev i traže smjenu predsjednika Kadrovske komisije te stranke Adnana Efendića.

Zahtjev za njegovu smjenu potpisali su Huso Ćesir (SDA Novi Grad), Abdulah Skaka (SDA Stari Grad), Jasmin Terović (SDA Centar), Avdo Vatrić (SDA Trnovo), Fikret Prevljak (SDA Ilidža) i Mahir Dević (SDA Ilijaš).

5d83c462a31c0

Zahtjev za smjenu Efendića nisu podržali predsjednici općinskih odbora SDA iz Vogošće, Trnova i Novog Sarajeva.

Šest čelnika SDA u općinama Kantona Sarajevo poručuje da ne žele učestvovati u radu Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koju vodi Adnan Efendić, pod izgovorom da on manipuliše i zloupotrebljava funkciju.

Poručuju da je on poziciju predsjednika Kadrovske komisije iskoristio za vlastitu promociju i promicanje na više različitih funkcija poput direktora Kantonalnog stambenog fonda i zastupnika u Parlamentu FBiH (pozicija na listi), članstvo u velikom broju upravnih i nadzornih odbora, komisija, Univerzitetu u Sarajevu.

Također Efendića optužuju da je poziciju koristio i za imenovanje i postavljanje članova porodice i prijatelja u razne upravne odbore i komisije.

A za što je bitna funkcija prvog čovjeka Kadrovske komisije? To je pozicija kroz koju prolaze sva imenovanja direktora, članova upravnih, nadzornih i drugih odbora u svim javnim institucijama koje su po političkom “plijenu” pripali SDA dok je bila na vlasti.

“Kadrovska komisija KO SDA je zadnjih godinu dana u više navrata radila bez kvoruma, a za određena imenovanja saglasnost se pribavljala telefonskim putem. Zadnja sjednica je održana 21. augusta na kojoj se odlučivalo bez kvoruma. Manipulisao se cijeli izvršni odbor i nevažeće odluke i prijedlozi se stavljaju na dnevni red”, poručuju u svom zahtjevu šest predsjednika općinskih odbora SDA u Sarajevu.

Oni traže njegovo hitno razrješenje sa funkcije.

Inače, Adnan Efendić je “pulen” Asima Sarajlića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. To mu je ujedno i pomoglo da bude visoko pozicioniran na izbornoj listi te stranke za Parlament FBiH, uprkos što mu je njegov općinski odbor Novi Grad ranije uskratio podršku.

U političkom smislu Efendić je relativno nepoznat, s obzirom da nije obnašao funkcije koje su bile u žiži medija i javnosti generalno. Ipak, u prethodnim godinama bio je više nego angažiran, kao i njegova rodbina.

U proteklom periodu bio je član Izvršnog odbora Kantonalnog odbora (KO) SDA KS, predsjednik Kadrovske komisije KO SDA Sarajevo, član Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS, član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, predsjednik Nadzornog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u FBiH, predsjednik Upravnog odbora projekta Energetska učinkovitost u BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite.

Tu nije kraj, Efendić se nalazio i na pozicijama člana Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, člana Upravnog odbora Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, člana Komisije za imenovanje direktora Federalnog zavoda za statistiku, član Savjeta regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj, člana Odbora Gradskog vijeća Grada Sarajeva za urbanizam i uporebu lokalnog zemljišta, člana Komisije za izbor predsjednika i članova Upravnog odbora Federalne novinske agencije (FENA), profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, člana Nadzornog odbora Union banke, člana Komisije za izbor i imenovanje sekretara Vlade FBiH, sekretara Federalnog ministarstva prostornog uređenja, direktora Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo Hamdija Efendić također je imenovan kroz odluke Kadrovske komisije SDA, a on je amidža Adnana Efendića.

Na više pozicija nalazila se i Dalila Efendić, supruga Adnana Efendića, a čije ime u zadnjih nekoliko dana spominjalo u kontekstu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Naime, Dalila Efendić od 2. jula 2014. godine pa sve do 30. augusta 2018. godine bila je član Upravnog odbora Zavoda Pazarić, a za šta je pored redovne plaće primala i visoke naknade.

izvor: klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.