Centar za upravljanje javnim prijevozom *Arhiva

Info: Aktivni članci 458, Arhivirani članci 4169

U 2019. implementiran je nadzorni centar za upravljanje javnim gradskim prevozom, a novi sistem naplate karata je trenutno u aktivnoj testnoj fazi testiranja.

Elektronska naplata karata i izgradnja novih tramvajskih stajališta u sklopu su jednog projekta koji sadrži saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i redoslijeda vožnji u KS.

To znači da ćemo već u ovoj godini na stajalištima imati displej table koje će najavljivati kada dolazi vozilo, a bit će postavljene i kamere. Preko GPS-a ugrađenog u vozilima, građani će putem aplikacije moći vidjeti dokle je došlo vozilo, a sve će se to sinhronizirati i pratiti iz saobraćajnog centra.

Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, i dati objektivne i tačne ulazne podatke za dimenzioniranje gradskog saobraćaja. Ovim bi se trebale dobiti značajne informacije koje će biti korištene u suzbijanju gužvi i povećanju agilnosti građana u Kantonu.

Kroz elektronsku naplatu karata i uvođenjem novog tarifnog sistema napravit će se temeljita promjena.

Implementacijom ovakvih sistema postavlja se fundament za Sarajevo pametni grad.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.