Četvorka o SDA, partnerima i Skupštini KS *Arhiva

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Nije nikakva sumnja da brzina i ovo što se dešava u Kantonu Sarajevo da je najveća opasnost za nacionalizam jedna progresivna Vlada, istakao je Predrag Kojović, na konferenciji za novinare četvorke (Naše stranke, Naroda i pravde, SDP BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste).

Nema ništa opasnije po 25-godišnji sistem Vlada KS koja je radila proteklih godinu Vlada. Nije sporno da postoji nova većina, ali se procedure moraju poštovati. Ne može većina u bilo kojem tijelu sebi dati oduška da donosi odluke o svemu. Poslovnik Skupštine je izuzetno precizan kada je riječ o smjeni Vlade KS. Uvjeren sam da je ovo početak kraja koalicije “Petak13”. Mi ćemo uraditi šta možemo, a izbori će biti prilika da građani utiču na to kakva će vlast u KS biti nakon lokalnih izbora. Ovo je početak njihovog kraja, a 2020. će biti naša godina“, poručio je Kojović.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde kazao je da je četvorka pokrenula proceduralne stvari. Ponovio je da je već zakazana sjednica na kojoj će nova većina moći odrediti datum sjednice na kojoj će se glasati o smjeni Vlade.

Ukoliko pokušaju implementirati zakone sa Skupštine KS od subote povrijedit će vitalne nacionalne interese Hrvata, a vjerovatno i iz reda Ostalih”, istakao je Konaković.

Pitam Komšića Željku je li nam uvodi neku svoju vrstu podkategoriju podobnih Hrvata. Jesu li svjesni šta rade kada ugrožavaju vitalni nacionalni interes Hrvata u Sarajevu”.

Govoreći o pečatu, kazao je da je pečat zaštićen sve dok se ne imenuje legalno novo rukovodstvo.

Ali nećemo dozvoliti da to bude ovako kako oni pokušavaju raditi. Ukoliko se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, je opasnija priča od smjene Vlade KS”, ističe Konaković.

Damir Mašić, predsjednik KO SDP Sarajevo kazao je “da smo proteklih dana svjedočili silovanju procedura.”

“Bilo bi interesantno ispitati ko je kome dao ultimatum da se određene promjene moraju desiti do Nove godine”, istakao je Mašić.

Kako kaže u januaru će izaći s novim prijedlogom za zajednički nastup četiri stranke (SDP, NiP, Naša stranka i NBL) na lokalnim izborima.

DF je nastao da bi bio alat i privjesak SDA-u”, dodaje predsjednik SDP-a Sarajevo.

Komšić je iz BH bloka izašao nakon što je odlučeno da BH blok neće u vlast sa SDA”, navodi Mašić.

Kako kaže, Bakir Izetbegović danas vodi SDA i DF.

Ibrahim Hadžibajrić, lider NBL-a kazao je da je u novembru 2018. potpisan zajednički sporazum šestorke i da je očito da to nije išlo.

Od tada pa do 13. decembra 80 posto sastanaka šestorke održavao se u zgradi Općine Stari Grad i nažalost, ako ste slušali neku veče, Izetbegović kaže da je dogovor potpisan 17. maja. Dakle, sedam mjeseci su dolazili na sastanke a imali potpisan sporazum. Gospodu iz DF-a sam pitao 13. decembra je li ovo kraj šestorke i u 9 sati su rekli da nije, a u 11 saznali da jeste. To je krajnje licemjerno”, ističe Hadžibajrić.

Istakao je da je vlada šestorke bila najbolja Vlada KS do sada.

Izvor: Patria

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.