CIK kaznio 53 stranke sa 337.000 KM zbog kršenja zakona

Redakcija 26. maj 2021 ID: 16820

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla je na današnjoj sjednici novčane kazne za 53 stranke sa oko 337.000 KM, zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Najveće kazne dobili su Nezavisni blok (27.000 KM), Naša stranka (20.000 KM), Socijalistička partija (16.100), SDP BIH (15.900 KM), SDA (12.000) a od većih stranaka kažnjeni su još SDS sa 10.000, HDZ sa 6,500, PDP sa 5.000 i SNSD sa 3.500 KM.

Brojne stranke kažnjene su zbog primanja zabranjenih priloga koji su najvećim dijelom dolazili od privatnih preduzeća koja su dobijala tendere od organa izvršne vlasti što je zabranjeno zakonom. Među njima nalaze se i Nazavisni blok, SDA, SBIH, DNS, Socijalistička partija i SBB protiv kojih je Transparency International u BIH podnio prijave još u junu 2019. godine upravo zbog finansiranja iz nedozvoljenih izvora, prenosi transparentno.ba.

Kazne se odnose na finansijske izvještaje za izbornu 2018. godinu, a glavni razlozi, pored primanja zabranjenih priloga, su nedostavljanje finansijskih izvještaja i neuredno vođenje poslovnih knjiga s ciljem prikrivanja izvora finansiranja.

Zloupotreba javnih resursa
To je rečeno na sjednici CIK-a, uz poruku da se radi o očiglednoj namjeri prikrivanja nedozvoljenih sredstava za finansiranje političkih subjekata pa će ova pitanja CIK otvoriti kada bude pripremao inicijativu u vezi sa izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka u skladu sa GRECO preporukama.

Slične pojave utvrđene su i kroz nedavni monitoring izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine koji je provodio TI BIH, jer su stranke u svojim finansijskim izvještajima prikazale 1,46 miliona KM manje rashode od onih koje je TI BiH utvrtdio kroz monitoring samo dva oblika oglašavanja i predizbornih skupova.

Zbog toga će i TI BIH Interresornoj radnoj grupi predložiti izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka koje će omogućiti transparentnije finansiranje stranaka, spriječiti zloupotrebu javnih resursa i brojne druge pojave koje narušavaju legitimitet izbornog procesa.

Na sjednici je rečeno da su brojne stranke četrnaest puta sankcionisane i to po pet puta za isti prekršaj jer je zbog malih sankcija kršenja zakona postalo praksa.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 26. maj 2021 @16:04 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-261604-16820 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button