BiH

CIK: Mjere ne smiju biti smetnja za zakonito odvijanje izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podsjetila je izborne posmatrače da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

“Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u BiH i istovremeno obavještava javnost da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Član 17. 2 propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja.

“Posmatrač može imati po jednog predstavnika istovremeno na javnom sastanku izborne komisije, u centru za birački spisak, centru za brojanje, biračkom mjestu ili drugim relevantnim mjestima, kako je utvrdila Centralna izborna komisija BiH”, navode iz CIK-a.

Suprotno postupanje općinskih/gradskih izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH – podsjećaju iz Centralne izborna komisije.

Povezani članci

Back to top button