CIK poslao urgenciju općinskim komisijama da revidiraju biračke spiskove *Arhiva

Centralna izborna komisija BiH (CIK) osam dana prije Općih izbora poslala je hitan zahtjev općinskim izbornim komisijama i šefovima matičnih ureda da revidiraju biračke spiskove, kako bi spriječili zloupotrebe.

BiH
Ništa u tome ne bi ni bilo čudno osim jednog detalja. Loš tajming. Naime, izbori su zakazani za 7. oktobar, a CIK 28. septembra šalje hitan zahtjev da općinske izborne komisije u saradnji s matičnim uredima revidiraju spiskove, prekontrolišu da li se umrle osobe nalaze na biračkom spisku, koliko ima stogodišnjaka na spisku te o načinu postupanja sa spiskovima birača koji glasaju izvan BiH.

Kako to optimistični CIK misli sprovesti udjelo, očito je poznato samo njima. Iako se godinama upozorava na zloupotrebe s centralnim biračkim spiskom i iako je CIK imao vremena prethodnih mjeseci da revidira i otkloni sve sumnje sa spiska, to se nije dogodilo.

Državni parlamentarac Saša Magazinović za portal Klix.ba je kazao da je ovo jedan od “šokantnih” poteza CIK-a, koji građanima daju pravo na sumnju u regularnost.

“Centralna izborna komisija BiH u posljednje vrijeme ne prestaje šokirati svojim potezima. Posljednji u nizu, kada su odlučili da sedmicu dana prije izbora simuliraju rad na čišćenju biračkog spiska i sprječavanju planirane prevare u kojoj bi opet mrtvi trebali određivati vlast živima, vrhunac je ilustracije rada ove institucije. Umjesto da svaki dan svog mandata koriste za borbu protiv izbornih prevara i nepravilnosti, oni to rade u finišu kampanje kada je svakome jasno da od toga nema ništa, dok glavninu preostalog vremena troše na međusobne svađe, intrige, podmetanja. Zato i ne čudi što se odgovorne političke stranke kao nikada do sada pripremaju za kontrolu biračkog procesa i sprečavanje prevara gdje mrtvi glasaju, a živi kradu”, kazao nam je Magazinović.

Izvor: Klix.ba

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.