CIN: Arapski resorti u ilegali: U ilijašu 37 bespravno izgrađenih objekata *Arhiva

Zahvaljujući slabostima sistema kontrole gradnje i blagim kaznama, strani investitori u Sarajevu i okolini bez dozvola grade najmanje pet naselja.

Info: Aktivni članci 598, Arhivirani članci 4683

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Arapski ulagači su 2018. godine naočigled vlasti u sarajevskoj općini Ilijaš ilegalno izgradili veliko stambeno naselje, namijenjeno bogatim kupcima s Bliskog istoka.

Iako su prekršili zakone o gradnji koji propisuju rušenje bespravnih objekata, novčane i zatvorske kazne, vlasnici ovog naselja su prošli samo sa usmenom opomenom lokalnih vlasti. Radovi su zaustavljeni tek kada su podigli većinu planiranih vila.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da je u Sarajevu i okolini, na ukupno 133.000 kvadratnih metara, bespravno građeno najmanje pet naselja arapskih i turskih investitora. Oni su iskoristili slabosti domaćeg sistema, ignorišući naredbe o prekidu radova i rušenju objekata. Općine izbjegavaju da ih same uklanjaju jer troškove rušenja kasnije ne uspijevaju naplatiti od investitora. Sudski procesi protiv nelegalnih graditelja su rijetki, a i oni završavaju presudama sa minimalnim novčanim kaznama.

U pojedinim općinama tvrde da se investitori ovako ponašaju jer su ih domaći savjetodavci ubijedili da će njihovi resorti biti naknadno legalizovani. Međutim, legalizacija nije moguća od 2017. godine kada je u Kantonu Sarajevo (KS) donesen novi zakon o prostornom uređenju.

Čekajući legalizaciju
Općina Ilijaš je na zahtjev „Bosnian International for Tourism (B. I. Tourism)“ iz Sarajeva, firme koja je u vlasništvu Kuvajćanina, u novembru 2017. godine usvojila Regulacioni plan za Apartmansko naselje „Sovrle“. Planom je predviđena izgradnja 47 stambenih objekata, udaljenih oko kilometar od središta općine. Međutim, investitori su počeli graditi bez građevinske dozvole, a u Općini tvrde da je nisu ni tražili.

Općinski građevinski inspektor Vahid Hadžiabdić je u maju 2018. godine došao na gradilište i usmeno naredio firmi „B. I. Tourism“ da prekine gradnju.

Međutim, najvjerovatnije, pošto sam otišao na godišnji odmor, oni su to vrijeme iskoristili. Uglavnom, od planiranih 47 objekata izgrađeno je 37“, kaže Hadžiabdić.

Novinari CIN-a su u septembru prošle godine posjetili resort u Ilijašu. U naselju nije bilo ni mašina ni radnika, ali su skoro svi objekti bili pokriveni krovom, dok su na nekima postavljene i fasade, prozori i vrata.

Prema Zakonu o inspekcijama KS, inspektor je bio dužan napraviti zapisnik i donijeti rješenje o zatvaranju gradilišta i rušenju objekata. On to tada nije uradio niti je podnio prekršajnu prijavu protiv investitora.

Ali, da sam znao šta će biti… Ono, što se kaže, malo se čekalo da se vidi hoće li biti odluke o legalizaciji“, objašnjava Hadžiabdić svoje propuste.

On je zapisnik napisao tek 16 mjeseci kasnije, kada su se novinari CIN-a počeli raspitivati o ovom naselju. O nelegalnoj gradnji je obavijestio i načelnika Ilijaša Akifa Fazlića koji je s prozora svoje kancelarije mogao svjedočiti nelegalnoj gradnji. On odgovornost prebacuje na inspektora.

Da je bio dovoljno angažiran, vjerovatno ne bi došlo do ovoga. Ali, eto, došlo je“, objasnio je Fazlić. On nije siguran šta će biti sa ovim naseljem.

Ja sam inspektoru dao nalog da sagleda stanje i vidjet ćemo dalje“. Kaže da prihvata i svoj dio odgovornosti, ali se sankcije za odgovorne za sada ne naziru.

Cijeli sadržaj teksta možete pročitati na stranici CIN-a klikom ovdje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.