Čolpa: SNSD nije adresa za izdavanje atesta na srpstvo *Arhiva

Info: Aktivni članci 637, Arhivirani članci 4683

SNSD i Milorad Dodik trebaju znati da pokušaj uvođenja saveza srpskih opština “na mala vrata” na teritoriji FBiH uz pomoć proruskog igrača Dragana Čovića nikad neće proći, poručio je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

“Naime, mi imamo dovoljno pameti da ne dozvolimo državno uređenje koje će nacionalnim liderima i strankama garantovati diskreciono pravo izdavanja atesta za pripadnost nekom od naroda. Ponavljam, nikada nećemo dozvoliti kršenje i oduzimanje osnovnih ljudskih prava građanima i narodima ove zemlje, a u što nedvojbeno spada pravo na slobodu izbora.

Nadalje, građani imaju intelektualne kapacitete da primijete da Milan Broćeta i SNSD nemaju nikakav kredibilitet da diktiraju rješenja, jer dolaze iz Kantona koji godinu nakon izbora nema novu vlast, a trenutno proživljava demografski i egzistencijalni slom kakav nije viđen od devedestih godina na prostoru BiH. Dakle, ljudi koji sa sobom ne donose niti jednu pozitivnu i korisnu praksu ne mogu biti relevantan faktor odlučivanja!

Zagovornik sam nužnosti izmijena asimetričnih rješenja kada su u pitanju Vijeće naroda u RS i Dom naroda u FBiH. Neophodnim smatram što hitniju aktualizaciju pitanja nadležnosti Doma naroda Federacije i ponovno pokretanje postupaka kojim Dom naroda FBiH ne bi imao dosadašnje nadležnosti, nego isključivo identične onima koje ima Vijeće naroda u RS, prvenstveno u pogledu utvrđivanja eventualne povrede vitalnog nacionalnog interesa, kako bismo izbjegli zloupotrebe navedenog mehanizma i zatvorili epohu koristenja VNI kao alata ucjena i političkog potkusurivanja”, rekao je Čolpa.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.