Čolpa: Srbija Strategijom odbrane nanosi štetu Srbima i definise ih kao sigurnosni problem *Arhiva

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

Najava donošenja Strategije odbrane Srbije u kojoj, između ostalog, stoji da je strateški cilj očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, je stvaranje pravnog okvira za intervenciju Vojske Republike Srbije u BiH, što predstavlja veliki napad na suverenite i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dokument o Strategiji odbrane Srbije dolazi nakon što je politički vrh Srbije jednostrano suspendovao Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, te na taj način postao prijetnja za regionalnu sigurnost, stvarajući time uslove za oružanu nadmoć i razračunavanje sa susjedima.

Obrazlažući Strategiju odbrane u Narodnoj Skupštini Srbije, ministar Vulin je među sedam ključnih nacionalnih interesa Republike Srbije posebno naglasio “Očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on bio”, što prokazuje Vulinovu želju da Republiku Srbiju, kao sigurnosni problem, prenese sa regionalne na globalnu scenu.

Uzimajući porijeklo kao kriterijum, procjene su da više od 12 milona Srba živi van Republike Srbije, pri čemu najviše razloga za strah od Vulina i Srbije, pored Bosne i Hercegovine kao omiljene mete srbijanskog ministra odbrane, imaju zemlje koje nastanjuju više stotina hiljada Srba poput SAD, Australije, Austrije, Njemačke.

Srbijanski državni vrh mora biti svjestan da podrška ovakvoj Strategiji odbane po želji i zamisli ministra Vulina znači da Republika Srbija stavlja metu na srpski narod označavajući ga kao sigurnosni problem ma gdje da se nalazi.

Institucije Bosne i Hercegovine svakako ne smiju biti nijemi posmatrači dešavanja istočno od Drine, te ovim putem pozivam sve institucije Bosne i Hercegovine čija je Ustavna i zakonska dužnost zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje i sugurnost naših građana da upute snažnu reakciju na Vulinove zamisli i pretenzije, kao i apel međunarodnoj zajednici kao jednom od garanta regionalne sigurnosti da zaustave raspirivanja straha u regionu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.