Čolpa zatražio hitnu vanrednu sjednicu Federalnog parlamenta zbog rezervnog sastava MUP-a RS *Arhiva

Info: Aktivni članci 553, Arhivirani članci 4439

Zastupnik Građanskog saveza Nihad Čolpa podnio je inicijativu Predstanvičkog doma Parlamenta FBiH, kojom traži da ovaj dom sazove vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji, a vezanu za najavu Vlade RS da će uspostaviti rezervni sastav policije.

“Jedina namjera Vlade RS je da rezervni sastav bude pješadija RS. Ta policija je počinila ratne zločine i genocid, a sada formira rezervni sastav”, poručio je Čolpa i dodao da nema reakcije niti jedne relevantne institucije BiH.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim stvara uslove za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Najava formiranja rezervnog sastava MUP-a RS dolazi nakon što već izvršene nabavke oružja za policiju u bh. entitetu RS.

Iz Građanske stranke objašnjavaju da entitet RS nabavkom oružja za policiju i formiranje rezervnog sastava stvara vojnu formaciju od policije, te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.