“Čolpa: “Zelene koalicije” su zamka za lijeve i građanske stranke”

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 1919

Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza govorio je o mogućem scenariju na predstojećim lokalnim izborima. Komentarisao je i političku scenu koja je prema njegovim riječima podijeljenja na tri teritorije.

“U toku je politička polarizacija koja može razoriti lijeve i građanske stranke na lokalnim izborima. Politička scena se podijelila na tri teritorije SDA, HDZ i SNSD, a na primjeru SDA se vidi da razlike između vlasti i opozicije nisu na ideološkoj ili programskoj osnovi, već se dijeli na one koji opstali u SDA i one koji su se pobunili i zbog nezadovoljstva otišli iz SDA.

Nažalost, u svemu tome lijeve i građanske stranke izgledaju pogubljeno i isključivo su sateliti različitih nijansi zelenih koalicija. Sadašnja polarizacija na političkoj sceni prevazilazi podjelu da li si za vlast ili protiv vlasti i ide prema tome u kom smjeru će država ići, a ne ko će vladati.

Ukoliko lijeve i građanske stranke ostanu podijeljene na Izetbegovićeve i Konakovićeve ili Kukićeve i Hodžićeve, progresivne snage bi mogle biti svedene u mjeru u kojoj su u Srbiji, a to je da budu marginalan politički faktor, što u konačnici dovodi do cementiranja podjela na etničke i stranačke torove u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, uvjeren sam da GS, kao i mnogi građani koji su razočarani u ono što im se danas nudi, nisu usamljeni u potrazi za trećim putem. To je put na kojem mentori neće biti oni protiv kojih se borimo posljednjih decenija i koji će svojim nesebičnim angažmanom spriječiti Srbijanski scenarij prema kojem lijeve i građanske stranke skoro da i ne postoje“, naveo je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.