Covid centri nepotrebno otežavaju kako građanima tako i zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 325, Arhivirani članci 4695

Naime, nadležni koji upravljaju trenutnom krizom donijeli su Uredbu o formiranju takozvanih Covid centara. Ovom Uredbom planirano je spajanje organizacionih jedinica Domova zdravlja kako bi se formirao Covid centar. Pa tako na primjer, Ilijaš se pripaja Vogošći, Hadžići Ilidži i tako dalje.

Šta to zapravo znači?

Ukoliko pacijent iz Ilijaša ima povišenu temperaturu zbog upale urinarnog trakta, upale krajnika isl., morat će se prvo javiti u COVID centar u Vogošći, gdje će biti pregledan i vraćen na daljnje postupanje porodičnom ljekaru u Ilijašu.

Ukoliko postoje indikacije zarazom COVID-19, pacijent neće biti tretiran u COVID centru – testiranje vrši porodični ljekar u suradnji sa nadležnim epidemiologom.

Postavlja se logično pitanje čemu ovakva Uredba koja u vremenu otežanih komunikacija zbog stanja prirodne i druge nesreće otežava takozvani put pacijenta, ukoliko se to može tretirati u našem Domu zdravlja?

Ono što je ovdje važno spomenuti jeste činjenica da formiranje COVID centara podrazumjeva povlačenje određenog broja ljekara i medicinskog osoblja iz Doma zdravlja Ilijaš, što će dodatno usložniti pružanje zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna Bajramović, na sinoćnoj online sjednici Skupštine Kantona Sarajevo postavila ovo pitanje te zatražila obrazloženje ovakve Uredbe, na koje na žalost, nije dobila odgovor.

Apelujemo na nadležne da u vremenu pandemije svojim mjerama olakšavaju, a ne otežavaju građanima i zdravstvenim radnica.

OO SDP Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.