CRD osuđuje kršenje prava na slobodu okupljanja i prekomjernu upotrebu sile u Banjaluci *Arhiva

BiH

Sarajevo, 25. decembar 2018. – Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders (CRD) osuđuje poteze vlasti u BiH kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje je dolazilo u više navrata tokom privođenja učesnika protesta „Pravda za Davida“ i pokušaja da se okupljanje građana spriječi.

Upotreba sile kakvu smo danas videli u Banjaluci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana. Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga krajina“, rekao je Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders.

Policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprečavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se spriječilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića. Trg Krajina i Park Petra Kočića jedina su dva mjesta u Banja Luci na kojima su dozvoljena okupljanja.

Aktivisti grupe „Pravda za Davida“ ranije su u intervjuima za Civil Rights Defenders prijavili i druge vrste pritisaka kao sto je praćenje od strane policije Republike Srpske, prisluškivanje razgovora i uništavanja privatne svojine.

Udruženje “BH novinari”, partner Civil Rights Defenders-a, saopštilo je da je jutros priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnika BHT nakon što je fotografisao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

U septembru 2018. godine, protiv grupe građana „Banja Luka“ podnijete se prekršajne prijave za protestovanje na mjestu koje nije zakonom propisano kao odgovarajuće mesto okupljanja.

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje članova 5. i 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su definisana prava na slobodu i bezbjednost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje u članovima 5.5 i 5.10 definišu proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija.

TAGOVI:
/ /
Sadržaj ovog članka prenosimo sa BH novinari@Preuzeto.
Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.