CRD osuđuje kršenje prava na slobodu okupljanja i prekomjernu upotrebu sile u Banjaluci *Arhiva

BiH

Sarajevo, 25. decembar 2018. – Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders (CRD) osuđuje poteze vlasti u BiH kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje je dolazilo u više navrata tokom privođenja učesnika protesta „Pravda za Davida“ i pokušaja da se okupljanje građana spriječi.

Upotreba sile kakvu smo danas videli u Banjaluci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana. Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga krajina“, rekao je Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders.

Policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprečavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se spriječilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića. Trg Krajina i Park Petra Kočića jedina su dva mjesta u Banja Luci na kojima su dozvoljena okupljanja.

Aktivisti grupe „Pravda za Davida“ ranije su u intervjuima za Civil Rights Defenders prijavili i druge vrste pritisaka kao sto je praćenje od strane policije Republike Srpske, prisluškivanje razgovora i uništavanja privatne svojine.

Udruženje “BH novinari”, partner Civil Rights Defenders-a, saopštilo je da je jutros priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnika BHT nakon što je fotografisao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

U septembru 2018. godine, protiv grupe građana „Banja Luka“ podnijete se prekršajne prijave za protestovanje na mjestu koje nije zakonom propisano kao odgovarajuće mesto okupljanja.

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje članova 5. i 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su definisana prava na slobodu i bezbjednost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje u članovima 5.5 i 5.10 definišu proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa BH novinari@Preuzeto.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.