Crkva iz dvorišta nane Fate Orlović će biti izmještena u centar Bratunca *Arhiva

Info: Aktivni članci 459, Arhivirani članci 4169

Nakon što je Evropski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine konačno presudio da se ukloni crkva iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, Skupština općine Bratunac sada je donijela odluku da se crkva izmjesti u centar Bratunca.

Naime, crkva će biti premještena na staro parkiralište preduzeća Vihor gdje će biti izgrađeno i spomen obilježje. Inače, crkva je ispražnjena u četvrtak ove sedmice te uskoro počinje njeno izmještanje.

Danas smo ispred kuće Fate Orlović, poznatije kao nana Fata, zatekli njenu kćerku Huriju Karić koja je došlo obići kuću. Kako kaže, njena majka proteklih mjeseci bila je kod druge kćerke u Americi, a sada boravi u Srebreniku.

Hurija nam priča da je Fata oduvijek očekivala pravdu, iako je njena borba trajala dvadeset godina.

Sada je pravda na strani svih nas, Bosanaca i Hercegovaca. Ponosna sam što se ovo završilo normalno, putem pravde, kako i zaslužuje. Hvala svima koji su bili uz nas, našem prvom advokatu koji je bio uz nas, pa potom njegovom sinu koji je naslijedio slučaj i dočekao pravdu s nama”, kaže Karić.

Ona dodaje da su majku Fatu uvijek podržavali u svemu.

Nas sedmero je izvela na pravi put i stoga uvijek idemo njenim stopama. Svako dijete treba podržavati svoje roditelje, porodicu i svoje korijene”, ističe Karić te poručuje da je pravda spora, ali dostižna.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, da crkva iz dvorišta Fate Orlović ne treba biti izmještena, Fatina kćerka kaže da “on ima pametnijih poslova kojima se treba baviti”.

To je odluka Strazbura i on nema ništa s tim. Nema nikakve potrebe da se bavi objektom koji je sagrađen na našem imanju. Ima on i većih i važnijih poslova, ali njemu je običan objekat koji je istjerao ljude iz države važniji od drugih poslova. Neka se bavi onim čime mora i nek radi svoj posao”, kazala je Hurija.

izvor: Klix

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.