Crna Rijeka: Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca *Arhiva

Info: Aktivni članci 556, Arhivirani članci 4683

25.10.2018. na lokalitetu Crna Rijeka u Općini Ilijaš obilježena je 25. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Poginuli su 25. oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni u Općini Ilijaš, dok su krenuli u akciju izviđanja u ovom dijelu BiH.

Tim povodom, u znak sjećanja na heroje, koji su braneći čast i slobodu BiH izgubili živote, Općinski načelnik Samir Kamenjaković i koordinacija boračkih organizacija Općine Živinice organizovali su prigodan program obilježavanja.

 

5bd5062c369f2

Program obilježavanja 25. godišnjice počeo je učenjem Jasina, zatim je održan historijski čas o liku i djelu naših heroja i obraćanje prisutnih zvaničnika, nakon čega su prisutne delegacije i porodice stradalih položile cvijeće na spomen obilježju.

Historijski čas i izvorno sjećanje na ovaj događaj ispričao je Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima 210. Viteške brigade na Nišićkoj Visoravni.

„Trebali smo da izvršimo snimanje terena i da napravimo najbolji plan i prijedlog radi što lakšeg uvođenja naših jedinica u zoni izvođenja borbe. Došli smo na ovo područje oko 16:25, prva neprijateljska granata je pala oko 250 metara od nas, međutim sledeća granata je pala tačno između nas. Nažalost Nesib, Sead, Nevres, Nermin i Fikret zauvijek su ostali ovdje dok je nas pet saboraca preživjelo ranjavanje“ rekao je Enes Gurda.

Prisutnima se između ostalih zvaničnika obratio i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

“Ovo su teške rane iz prošlosti koje ne smijemo nikada zaboraviti, odavde trebamo poslati poruku sadašnjim i budućim generacijama da se napravila nova država za koju su dali živote naši heroji. Neprijatelji Bosne krenuli su prvo da unište i oskrnave istinu o našoj borbi. To je bila najveća borba u miru. Da sačuvamo istinu o tome. Da smo mi imali agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da nismo imali građanski rat. Da je ovaj narod ustao da se bori za slobodu. Za istinu obično moraju postojati i svjedoci. Svjedoci se ovdje danas. Svjedoci smo svi mi koji smo bili u ratu. Nesib Malkić, heroji rata i naši šehidi svjedoče toj istini. Doći će vrijeme kada ćemo i mi otići sa ove zemlje. Ali, ostaće istina, ostaće naši šehidi i heroji i ostaće ova djeca koja treba da znaju istinu. Da bi znali istinu moramo stalno održavati kontinuitet postojanja ovakvih obilježavanja, ovakvih datuma i kontinuitet države BiH. Naša mladost koja je danas ovdje u velikom broju mora da zna istinu. Mora da čuva zastavu BiH, mora čuvati slobodu, mora da čuva istinu. Imaju anjjače oružje, jače nego što smo mi imali kad smo bili u ratu, a to je obrazovanje. Najajče oružje u miru ej obrauovanje. Mladosti naša, posvetite se obrazovanje, jer sa njom možete promijeniti sve. Napraviti bolju državu, napisati tekst himne i napraviti bolje uslove na cijeloj teritoriji naše BiH.”, kazao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

5bd5053a7e7e0

U programu obilježavanja godišnjice smrti heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca ove godine je bio prisutan i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Živinice koji su kroz svoje literarne radove i polaganje cvijeća na spomen obilježju pokazali naši šehidi nikada neće biti zaboravljeni.

Heroj Nesib Malkić pokopan je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom groblju Živinice.

Izvor:  Općina Živinice

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.