Čuvari BiH su mješoviti parovi. Jedini kriterij je karakter, ne vjera i nacija *Arhiva

Zanimljivosti

Iako nastali iz bezuvjetne ljubavi, na mješovite brakove danas se nerijetko gleda kroz prizmu potencijalnih problema u koje su supružnici “zbog sopstvenog egoizma” u budućnosti gurnuli svoju još nerođenu djecu.

Glasnogovornici ovakvih ideja nerijetko idu u krajnost, pa je zabilježeno da su djeca koja rastu u ovakvim porodicama budu etiketirana, a oni koji se usude ući u ovakvu zajednicu nekad se nazivaju i izdajnicima.

Negacija koncepta građanstva podržavana je ne samo kroz nacionalističku retoriku već institucionalno i ustavno. Supružnici i djeca koja žive u etnički raznolikim porodicama nerijetko su predmet diskriminacije, ciljane ili nenamjerne, odnosno kontekstualne. Insistiranje na nacionalnoj pripadnosti u poslijeratnom bh. društvu potencirano je u brojnim segmentima društvenog života i široko prevazilazi granice pristojnosti.

Pitanje „šta si?“ – misleći na naciju i vjeru, nametnuto je kao filter kroz koji mlade generacije procjenjuju koje su društveno prihvatljive veze, a koje ne. Zasnivanje ljubavne veze s osobom drukčije nacije ili vjere smatra se tabuom i avanturom.

Jasno je da kulturološke ili druge razlike partnera mogu predstavljati poteškoću u funkcioniranju odnosa. Međutim, prihvatanje različitosti, tolerancija, poštovanje, uvažavanje, te nastojanje i želja da razumijemo drugog i drukčijeg je preduvjet za funkcionalan odnos.

Svaki brak treba biti primjer tolerancije, povjerenja, razumijevanja, uvažavanja, poštivanja, i najbitnije – ljubavi.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.