Da li će zdravstveni radnici u FBiH dobiti bonuse kao njihove kolege u RS?

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Kako Republika Srpska od sutra kreće s isplatama bonusa zdravstvenim radnicima, u Federaciji Bosne i Hercegovine javnost pita hoće li se i po ovom pitanju ispoštovati jedinstvenost mjera pa da i zaposleni u zdravstvenom sektoru ovog entiteta budu nagrađeni za svoj nesebični rad tijekom trajanja COVID-19 pandemije. Nadležni odgovaraju da o ovom pitanju još nije bilo riječi, a liječnici poručuju da im je poželjnija zahvalnost u nabavci adekvatne zaštitne opreme i humanijeg načina raspodjele radnih obaveza prema odgovornim liječnicima i medicinskim sestrama.

Radnici medicinskih ustanova u Republici Srpskoj koji nisu izbjegavali radne obveze tijekom izbijanja COVID-19 pandemije bit će nagrađeni novčanim bonusom na sutra isplaćene plaće. Vozači, higijensko osoblje, sestre i liječnici jednako cijene ovu gestu društvene zahvalnosti.

Javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, vođena praksom jedinstvenog postupanja u kriznim trenutcima na entitetskoj razini, pita hoće li i zdravstveni djelatnici u Federaciji dobiti znak zahvalnosti u vidu zasluženog bonusa na plaće. Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Bio bih neobično sretan da sada mogu potvrditi takvu vijest, još uvijek nismo o tome razmišljali, ali ću se truditi da i to pitanje dođe na dnevni red pa da zdravstvenim djelatnicima povećamo i dohotke i isplatimo bonus.

I na nižim razinama razumiju o kakvoj se vrsti odgovornosti radi pa će rado podržati odluku s viših razina vlasti u vidu isplate bonusa zdravstvu. Savjetnik premijera Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Ukoliko entitetska razina vlasti pronađe sredstva za takvo postupanje, HNŽ će itekako pozdraviti odluku. Podsjećamo da je naša Vlada pokazala senzibilitet prema zdravstvu, a govorim o novousvojenim kolektivnim ugovorima.

Podsjetimo, odluku je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još početkom tjedna, a ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić pobrinut će se da svi koji su se odazvali radnoj obvezi budu nagrađeni.

Radi se o licima koja su minimalno tri sedmice, u periodu od 15.3. do 15.4. bila na poslu, tako da se to neće odnositi na lica koja su koristile bolovanja ili godišnje odmore u navedenom periodu, ako na odmor nisu upućena rukovodstvom same institucije.

Liječnici u Federaciji Bosne i Hercegovine smatraju da se njihova briga za zdravlje stanovništva ne može isplatiti novcem i ne očekuju takav vid zahvale, ali da žele adekvatne radne uvjete tijekom pandemije COVID-19. Rifat Riad Zajid, predsjednik Sindikata liječnika i stomatologa Federacije BIH.

Mi još uvijek nemamo adekvatnu zaštitnu opremu koja nam omogućava da se potpuno i siguran način borimo protiv pandemije i drugo, gledajte te budalaštine, u pojedinim zdravstvenim organizacijama je podjela poslova takva da pod broj jedan ugrožava medicinske radnike četverobrigadnim sistemom rada (op.au.2+2+2+2 dana), a onda rezultat toga su umanjena mjesečna primanja za te i takve uposlenike.

Medicinsko osoblje u našoj zemlji još jednom pozdravlja trud svih građana koji se pridržavaju zdravstvenih mjera epidemiologa i na taj način umanjuju pritisak na ionako opterećene zdravstvene ustanove u kriznom razdoblju. Za BH radio jedan, Igor Božović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.