Da li država treba uvesti redovan vojni rok? *Arhiva

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Postoje i oni koji žive u uvjerenju da je služenje vojske nešto što je nužno zbog kvalitetnog “omuževljenja” mlitavih klinaca.

Prije nego bi vas na duže vrijeme otpremili u kasarne diljem bivše Juge, postojalo je nešto što se nazivalo Općenarodna obrana i društvena samozaštita ili skraćeno ONO i DZ ili samo Obrana i zaštita.

Budući da je kod naroda s ovih prostora i dan danas prošireno uvjerenje da vojska dječake pretvara u muškarce (nešto kao ispit zrelosti), mladići su u vojsku ispraćani uz prava slavlja.

A kad bi iza sebe ostavili rodni kraj, civilni život, dugu kosu, bradu i brkove, mladi vojnici dobivali bi uniformu u kojoj bi proveli narednih 12 mjeseci.

Budući da su vojnici iz različitih krajeva bivše Juge najčešće završavali u kasarnama koje su se nalazile na najudaljenijim dijelovima bivše države, slogan “upoznaj svoju zemlju da bi je više volio” dobivao potpuni smisao jer mala je šansa da bi mladić iz Ilijaša ikada imao prilike, ali i razlog upoznati Kragujevac.

Svatko tko je imao prilike okusiti život vojnika Jugoslavenske Narodne Armije vjerojatno se dobro sjeća SDO-a, suhog dnevnog obroka koji su vojnici dobivali prilikom odlaska na teren (ili kod generalnog čišćenja kuhinja u kasarni), a uključivao je konzervu sardine, konzervu graha s kobasicom ili đuveč (rizi-bizi), glukoza, KVIK bombone, dva pakiranja najtvrđeg dvopeka u povijesti čovječanstva i vrećicu instant čaja.

5c4ad7054b643

Bez obzira na to koliko odlazak u vojsku smatrali smislenim ili besmislenim, činjenica jest da svi oni koji su imali prilike iskusiti odlazak u vojsku do današnjeg dana imaju barem nekoliko šaljivih ili dramatičnih priča iz tog perioda. Dovoljan je jedan pogled na forume i tamo ćete pronaći gomilu iskustava onih kojima je to vjerovatno bio i prvi susret s vršnjacima iz različitih dijelova Jugoslavije što je i razlog zbog kojeg su priče o tim vremenima najčešće lišene klasičnog prepucavanja na društvenim mrežama Hrvati-Srbi-Bošnjaci.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.