Da li Općinsko vijeće Ilijaš djeluje suprotno pravnim propisima koji su na snazi? *Arhiva

Ilijaš

Dešavanja u vezi sa izborom predsjedavajućeg općinskog vijeća Ilijaš , kao i reakcije koje su uslijedile nakon toga, napisat ćemo par riječi na ovu temu. Naime, hronologija događaja je manje-više svima poznata, ali evo i kratkog rezimea:

Na posljednjim općinskim izborima, voljom građana za općinskog načelnika u Ilijašu izabran je Akif Fazlić (iz reda “Bošnjak”), te je odlukom većine u Općinskom vijeću Ilijaš za predsjedavajućeg izabran gospodin Mahir Dević ( pripadnik kategorije “Ostalih”)

Ali da se prilikom predlaganja “izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća” treba osigurati “ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova”. U konkretnom primjeru koji je predmet ove kratke analize, gender sensitive pristup očigledno predstavlja potpuno ireleventan „faktor“ o kojem se nužno treba voditi računa prilikom formiranja vlasti.

Ima li ijedna vijećnica u predstavničkom organu općine Ilijaš koja je dovoljno kompetentna da bude izabrana za predsjedavajuću općinskog vijeća? Prema reakcijama vjerovatno da nema.

Općinsko vijeće nije i ne smije biti arena za stranačke političke borbe – treba da predstavlja arenu u kojoj se članovi nadmeću za projekte. Ukoliko se trend blokade nastavi, općina Ilijaš će se pridružiti tzv. općinama-slučajevima čije (ne)djelovanje je suprotno principima sadržanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Pitanje o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća ne bi ni bilo, da osoba koja je predložena za tu funkciju nije uposlenik Radio Ilijaša i predstavnik udruženja koje se finansira sa budžeta Općine Ilijaš.

Naše mišljenje iznešeno je povodom toga i pitanje je da li je to iz moralni i pravnih okvira u redu, i da li je u sukobu interesa, na vama je da prosudite.

Naša pisanja nisu bila lična prema bilo kome kao što su protumačena od strane vladajuće stranke, sami razmislite da li je to moralno i ima li sukoba interesa.

Stoga i općinski načelnik i općinsko vijeće, djelujući u službi građana, trebaju učiniti sve kako bi djelovali u ustavnim, zakonskim i podzakonskim normativnim okvirima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.