Da li Općinsko vijeće Ilijaš djeluje suprotno pravnim propisima koji su na snazi?

Ilijaš

Dešavanja u vezi sa izborom predsjedavajućeg općinskog vijeća Ilijaš , kao i reakcije koje su uslijedile nakon toga, napisat ćemo par riječi na ovu temu. Naime, hronologija događaja je manje-više svima poznata, ali evo i kratkog rezimea:

Na posljednjim općinskim izborima, voljom građana za općinskog načelnika u Ilijašu izabran je Akif Fazlić (iz reda “Bošnjak”), te je odlukom većine u Općinskom vijeću Ilijaš za predsjedavajućeg izabran gospodin Mahir Dević ( pripadnik kategorije “Ostalih”)

Ali da se prilikom predlaganja “izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća” treba osigurati “ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova”. U konkretnom primjeru koji je predmet ove kratke analize, gender sensitive pristup očigledno predstavlja potpuno ireleventan „faktor“ o kojem se nužno treba voditi računa prilikom formiranja vlasti.

Ima li ijedna vijećnica u predstavničkom organu općine Ilijaš koja je dovoljno kompetentna da bude izabrana za predsjedavajuću općinskog vijeća? Prema reakcijama vjerovatno da nema.

Općinsko vijeće nije i ne smije biti arena za stranačke političke borbe – treba da predstavlja arenu u kojoj se članovi nadmeću za projekte. Ukoliko se trend blokade nastavi, općina Ilijaš će se pridružiti tzv. općinama-slučajevima čije (ne)djelovanje je suprotno principima sadržanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Pitanje o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća ne bi ni bilo, da osoba koja je predložena za tu funkciju nije uposlenik Radio Ilijaša i predstavnik udruženja koje se finansira sa budžeta Općine Ilijaš.

Naše mišljenje iznešeno je povodom toga i pitanje je da li je to iz moralni i pravnih okvira u redu, i da li je u sukobu interesa, na vama je da prosudite.

Naša pisanja nisu bila lična prema bilo kome kao što su protumačena od strane vladajuće stranke, sami razmislite da li je to moralno i ima li sukoba interesa.

Stoga i općinski načelnik i općinsko vijeće, djelujući u službi građana, trebaju učiniti sve kako bi djelovali u ustavnim, zakonskim i podzakonskim normativnim okvirima.

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.