Da li Općinsko vijeće Ilijaš djeluje suprotno pravnim propisima koji su na snazi? *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Dešavanja u vezi sa izborom predsjedavajućeg općinskog vijeća Ilijaš , kao i reakcije koje su uslijedile nakon toga, napisat ćemo par riječi na ovu temu. Naime, hronologija događaja je manje-više svima poznata, ali evo i kratkog rezimea:

Na posljednjim općinskim izborima, voljom građana za općinskog načelnika u Ilijašu izabran je Akif Fazlić (iz reda “Bošnjak”), te je odlukom većine u Općinskom vijeću Ilijaš za predsjedavajućeg izabran gospodin Mahir Dević ( pripadnik kategorije “Ostalih”)

Ali da se prilikom predlaganja “izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća” treba osigurati “ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova”. U konkretnom primjeru koji je predmet ove kratke analize, gender sensitive pristup očigledno predstavlja potpuno ireleventan „faktor“ o kojem se nužno treba voditi računa prilikom formiranja vlasti.

Ima li ijedna vijećnica u predstavničkom organu općine Ilijaš koja je dovoljno kompetentna da bude izabrana za predsjedavajuću općinskog vijeća? Prema reakcijama vjerovatno da nema.

Općinsko vijeće nije i ne smije biti arena za stranačke političke borbe – treba da predstavlja arenu u kojoj se članovi nadmeću za projekte. Ukoliko se trend blokade nastavi, općina Ilijaš će se pridružiti tzv. općinama-slučajevima čije (ne)djelovanje je suprotno principima sadržanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Pitanje o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća ne bi ni bilo, da osoba koja je predložena za tu funkciju nije uposlenik Radio Ilijaša i predstavnik udruženja koje se finansira sa budžeta Općine Ilijaš.

Naše mišljenje iznešeno je povodom toga i pitanje je da li je to iz moralni i pravnih okvira u redu, i da li je u sukobu interesa, na vama je da prosudite.

Naša pisanja nisu bila lična prema bilo kome kao što su protumačena od strane vladajuće stranke, sami razmislite da li je to moralno i ima li sukoba interesa.

Stoga i općinski načelnik i općinsko vijeće, djelujući u službi građana, trebaju učiniti sve kako bi djelovali u ustavnim, zakonskim i podzakonskim normativnim okvirima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.