Da li zaista isti kamion pokupi i zajedno baci sav razdvojeni otpad? *Arhiva

Aktivni članci 831 od 854, Arhivirani članci 2689 od 2704

S obzirom na to da Sarajevom odavno kruži priča da je razdvajanje otpada u domaćinstvu i bacanje u kontejnere za reciklažni otpad uzaludan posao te da “jedan kamion i ono razdvojeno pokupi zajedno i tako ga baci na deponiju”, odučili smo se pozabaviti ovom temom i malo istražiti da li su kontejneri, kako mnogi misle, “samo šminka”.

Da li je stvarno tako i da li je reciklaža uzaludan posao?

Naime, u Kantonu Sarajevo se već neko vrijeme postavljaju kontejneri za reciklažu u naseljima kolektivnog stanovanja, a u naseljima sa privatnim kućama dijele se crne i žute kante svakom domaćinstvu.

5ce3b6091b482 5ce3b60e4ea49

Od građana koji žive u naseljima kolektivnog stanovanja očekuje se da razdvajaju papir/karton, plastiku i staklo od ostalog kućnog otpada i bacaju u za to predviđene obojene kontejnere.

Od građana koji žive u privatnim kućama očekuje se da otpad razdvajaju u dvije frakcije, suhu – gdje spada sva papirna, plastična, staklena ambalaža i limenke te mokru – gdje spada sav ostali kućni otpad.

I zaista, u predviđenim terminima dolazi jedan kamion koji kupi sav otpad isključivo iz šarenih kontejnera i žutih kanti.

Taj kamion ne prikuplja miješani kućni otpad iz sivog hajfiša, odnosno iz crne kante.

I tu je ključna caka!

Tako prikupljen suhi ambalažni otpad vozi se dalje u sortirnicu na kantonalnu deponiju Smiljevići u Buća potoku i tamo dodatno sortira, balira i plasira na tržište otpada onome ko ponudi najbolju cijenu.

Ukoliko u vašem naselju nema kontejnera za reciklažu niti vam je dodijeljena žuta kanta, odvojeno prikupljeni otpad možete lično odvesti u reciklažno dvorište na deponiju Smiljevići.

Tamo prihvataju ne samo ambalažni otpad već i određene vrste građevinskog, kabastog, elektronskog, elektroničkog i opasnog otpada.

Prema tome, razdvajanje otpada u domaćinstvu nije uzaludan posao.

Time ne samo da pomažete proces reciklaže u Kantonu Sarajevo, već smanjujete otpad koji se odlaže na deponiju, štedite dragocjeni prostor za odlaganje onoga što se ne može reciklirati i štitite okoliš. Vi samo razdvojite, a komunalci će se pobriniti za ostalo.

U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija sa našeg malog “eko life” istraživanja.

Tekst i foto: Irem Silajdzic

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.