Dan Državnosti BiH proslavljen u srcu Velike Britanije (FOTO) *Arhiva

Info: Aktivni članci 513, Arhivirani članci 3594

U Birminghamu je i ove godine, u organizaciji Bosnia UK Networka i njegovih članica, bh.udruženja Coventry i Birmingham, upriličen svečani program povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana državnosti otpočeta je intoniranjem himni BiH i Velike Britanije, a nakon toga prisutni su imali priliku pogledati kratki video Josipa Pejakovića “Kako bolan nema Bosne!” .U ime domaćina, publici se obratila Kornelija Besara, sa toplim riječima dobrodošlice i najavila obraćanje predsjednika Bosnia UK Networka, Zaima Pašića i NJ.E Ambasadora Bosne i Hercegovine u Londonu, Vanje Filipovića.

Delegati BH.savjetodavnog centra (London), Fejzi Jahaj i Zaim Pašić, uručili su sliku bh.umjetnika Ivana Mot, motiv vodopada Blihe, menadžeru Bosnia UK Networku ,Anesu Ceriću, kao nagradu za dugogodišnje zalaganje u cilju očuvanja i promovisanja našeg kulturnog identiteta i maternjeg jezika.

Velika je čast i zadovoljstvo prisustvovati manifestaciji poput obilježavanja Dana državnosti u organizaciji Bosnia UK Networka. To nije samo prilika upoznati i družiti se sa našim ljudima koji su se skrasili u Velikoj Britaniji, već obnoviti i dalje razvijati odnose između domovine i njenih građana. Posebno je zadovoljstvo vidjeti drugu generaciju djece kako pjevaju i recituju u čast Bosne i Hercegovine, njegujući tako tradiciju, kulturu i identitet podneblja kojem pripadaju njihovi roditelji. Događaj poput ovog šalju predivnu sliku u širu britansku javnost da smo mi Bosanci i Hercegovci ponosan evropski narod sa bogatom i razvnovrsnom tradicijom koju namjeravamo baštiniti i braniti kako u domovini, tako i van nje. Pripadnicima bh. dijaspore u Velikoj Britaniji još jednom čestitam Dan državnosti, a organizatorima obilježavanja ovog važnog praznika u Birminghamu se najiskrenije zahvaljujem.“, rekao je Nj.E Filipović.

Svi su se podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

U prepunoj sali Tysley centra u Birminghamu, prisutnima su se, uz recitacije, pjesme i ples, predstavilo više od sedamdeset učenika bh. dopunskih škola Birmingham i Coventry, uz pratnju svojih šest učitelja; Senadin Selimić, Arnela Pašić, Azra Bašić, Emir Bolić, Eldina Bolić i Alma Aganović. Sala u kojoj se slavio Dan državnosti bila je ispunjena toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te bojama naše divne Bosne i Hercegovine. Naši najmlađi su na kreativan način zadržali pažnju publike i uveličali proslavu dana državnosti njihove matične zemlje. Učenici bh.dopunske škole Coventry su se predstavili na veoma kreativan i simpatičan način izvodeći predstavu “Bosna kroz historiju”, dok su učenici bh.dopunske škole Birmingham sa bogatim programom od recitacije do pjesme prijatno iznenadili prisutne.

Manifestacija je okončana nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje u nekoliko su navrata, spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom.

Za nastavak dobrog raspoloženja potrudile su se naše vrijedne domaćice koje su opet nadmašile sva očekivanja nudeći sva ona jela koja pripadaju podneblju drage nam domovine. Za muzički dio manifestacije, zasluge idu našem već uveliko poznatom Seferu Haskiću. Delegati Bosnia UK Networka su iskoristili priliku i uručili nagradu našem muzičaru za dvadesetpetogodišnji doprinos u očuvanju bosansko/hercegtovačke kulturne baštine u Velikoj Britaniji. Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

Želimo da se zahvalimo našim dragim damama iz Birminghama na predivno pripremljnoj hrani koju su spremile za sve naše drage goste. Sve je bilo jako ukusno i samo za pohvaliti. Svi gosti, uključujući naseg ambasadora, te gosti iz Londona, Coventry-ija i Derbyija su bili naprosto oduševljeni.

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,
Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine …

5de5504108611 5de550470c87f 5de5504be0a21 5de55051cd7cb 5de55057dd5d4 5de5505ce41f3 5de550623d621 5de5506bc397a 5de5506f05e3a 5de5507211358 5de550759f11d 5de5507821498 5de5507b7ea18..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.