Dan državnosti Bosne i Hercegovine proslavljen i u Hertfordshire asocijaciji *Arhiva

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

Bosanskohercegovački građani iz bh.zajednice u Hertfordshire su se okupili kako bi svečano obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Aktivisti svih generacija su se ujedinili kako bi s obrazom dočekali svoje goste i zvanično proslavili rođendan svoje domovine, BiH.

Riječ dobrodošlice pripala je predsjedniku bh.asocijacije u Hertfordshire, Saldumović Sabahudinu, nakon čega su intonirane himne BiH i Velike Britanije. Naravno, gdje bi program mogao proći bez nastupa i truda naših najmlađih? Učenik Paratušić Daniel , je recitacijom Zapis o zemlji započeo itekako zanimljivi program kojeg su pripremili učenici bh.dopunske škole Hertfordshire. Paratušić Andrijana je ukratko prisutnima objasnila šta je taj Dan državnosti i važnost njegovog obilježavanja. Poeziju je recitovala Halimić Siba, a o temi Osvrt na mentalno zdravlje, prisutnima se obratila i Fejzić Dina.

Manifestaciju je svojim prisustvom i obraćanjem uveličao Ambasador Vanja Filipović, koji se ovom prilikom ujedno i upoznao sa radom organizacije, dopunske škole na bosanskom jeziku. Između ostalog zahvalio se na radu i trudu volontera i nastavnika te podršci šire zajednice u održavanju identiteta, kulture i tradicije naroda i građama Bosne i Hercegovine u ovom dijelu Velike Britanije. Posebno zadovoljstvo predstavljalo je upoznavanje i razgovor sa predstavnicima lokalnih vlasti Hertfordshire-a, koji itekako cijene i podržavaju rad organizacije i škole, te susret sa predstavnicom u Parlamentu EU, Dr. Barbara Gibson.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Elstree and Borehamwood općina, Simon Rubner, koji se zahvalio na pozivu i istakao zadovoljstvo ovakvom manifestacijom. Publika je uživala u melodiji sevdalinke Zvijezda tjera mjeseca, te u video zapisu Zašto volim bosansku školu kojeg su vrijedno pripremili.

Manifestaciji su prisustvovali mnogi ugledni gosti, poput Dr Barbara Gibson MEP, članica Parlamenta, Cynthia Barker, zamjenica gradonačelnika Hertsmere te Ann Owen, menadžer Daycare centra.

Bosnia UK Network

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.