Dan državnosti proslavljen u bosanskohercegovačkom udruženju Derby *Arhiva

Info: Aktivni članci 545, Arhivirani članci 4683

25. Novembra 2019. godine, navršilo se tačno 76 godina od dana zasjedanja vijećnika ZAVNOBIH-a. Tim povodom, u bosanskohercegovačkom Centru Derby, upriličen je skroman kulturno-zabavni program od strane učenika bosanskohercegovačke dopunske Škole Derby. Učenici su se zajedno sa učiteljima potrudili da svojim recitacijama uveličaju ovaj za nas značajan dan.

25. Novembar se obilježava kao dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. Novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih Republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Tog datuma, Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

U IME BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG UDRUŽENJA DERBY, SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA ŽELIM ČESTITATI DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

BH udruženje Derby

5de7cdf98ff0c 5de7cdff52968 5de7ce02070f9

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.