Danas je 62. ROĐENDAN KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo

Redakcija 7. maj 2021 ID: 15561

Odvoz otpada kao djelatnost postoji od osnovanja grada Sarajeva.

Za vrijeme Osmanske vladavine otpad se odvozio zaprežnim kolima, gdje su se ulice čistile metlama i prale pretačama današnjih cisterni. Danas, štafetu u odvozu i zbrinjavanju otpada, održavanju javne higijene, uspješno više od pola stoljeća nosi KJKP RAD d.o.o. Sarajevo.

U djelu Ahmeda Aličića, istaknutog historičara-osmaniste i filologa „Uređenje bosanskog ejaleta od 1789. do 1878. godine“, napisano je da se Sanitarni odbor grada Sarajeva 1866. godine dio odluku o redovnom čišćenju grada čime je javna higijena postala organizovana forma. Kada bi taj datum uzeli kao validan za obilježavanje, danas bi proslavljali 155 godinu postojanja, a ovako ispada da postojimo samo 62. godina.

Za razliku od ljudi, svako preduzeće nastoji povećati broj godina jer mu tako raste ugled. Naravno da ni 1959. godina nije odabrana slučajno kao godina nastanka firme jer je tada (07.05.1959. godine) došlo do spajanja dva preduzeća („Gradska čistoća“ i „Gradski putevi“) koja su se bavila javnom higijenom i saniranjem saobraćajnica, to komunalno preduzeće dobilo ime „RAD“ koje se zadržalo do danas. I u ranijim vremenima vodilo se računa o čistoći ulica, prohodnosti puteva, što je naravno dolaskom novih tehnologija sve unaprijeđeno, izuzev „brezove metle“ koja je još uvijek neoprevaziđen instrument i oruđe u rukama naših radnika.

Danas, 07.05.2021. godine upriličena je svečana ceremonija obilježavanja 62 godišnjice postojanja javnog preduzeća pod nazivom „RAD“. Nažalost u ovo vrijeme pandemije zbog smrtonosnog virusa koji nije zaobišao ni naš kolektiv, morali smo se zauvijek oprostiti od naših kolega iza kojih su ostale porodice. Uprava preduzeća će iskoristiti sve legalne i pravne mogućnosti da članovima porodica koji su umrli od COVID19 virusa pomogne jer su njihovi očevi do jučer bili dio naše porodice.

60951e5c3378c

Cvijeće na spomenik palim borcima su položili članovi uprave preduzeća i predstavnici sindikalne organizacije KJKP RAD-a gdje se uz minutu šutnje, učenje fatihe ili na neki drugi način odala počast stradalim uposlenicima.

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 7. maj 2021 @13:03 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-071303-15561 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button