Danas je Majčin dan: Kako je nastao i zašto je simbol bijeli karanfil

Redakcija 9. maj 2021 ID: 15726

Danas se širom svijeta slavi Majčin dan, dan posvećen majkama koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u maju.

Kroz historiju Majčin dan različito se obilježavao u raznim zemljama. Status blagdana prvo je dobio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se početkom 20. stoljeća u Graftonu u Zapadnoj Virginiji počinje obilježavati Spomendan svih majki zahvaljujući Anni Jarvis, koja je na taj način željela sačuvati sjećanje na svoju majku Ann Reeves Jarvis koja se borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u maju, te ustanoviti blagdan u čast svim majkama.

Nakon mise koja je bila upriličena nekoliko godina kasnije u znak sjećanja na njenu majku, svim je drugim majkama u crkvi dijelila bijele karanfile, omiljeni cvijet svoje majke.

Njena želja bila je da se Dan majki obilježava u cijeloj Americi, a kasnije i u svijetu. No, američki kongres prvo je odbio prijedlog da se taj dan službeno slavi, piše Britannica.

“Najbolje da slavimo i dan svekrvi – komentirali su u kongresu. Ipak, Anna se uspjela izboriti za svoju ideju te se Majčin dan u Americi slavi od 1911. godine.

Tadašnji predsjednik SAD-a Woodrow Wilson je tri godine kasnije odredio da se Majčin dan slavi druge nedjelje u maju.

Iako je bila presretna što je ideja njene majke napokon zaživjela, dvadesetih godina prošlog stoljeća Anna je doživjela veliko razočarenje. Naime, Majčin dan počeo se komercijalizirati. Trgovci su na njemu počeli zarađivati – pojavili su se razni skupi suveniri, a cvjećare su u maju podizale cijene bijelih karanfila.

“Od dana koji je trebao biti posvećen porodici, protjecati u intimnoj atmosferi uz cvijeće i darove koje su djeca izradila za svoje majke, stvorila sam čudovište. Pozivam sve da ne kupuju, nego da izrađuju poklone jer su oni znak pažnje, a ne platežne moći – rekla je i kasnije prijetila tužbama kompanijama koje su se htjele obogatiti prodajom skupih čestitki za taj dan.

No, nakon SAD-a Majčin dan se počeo obilježavati u Engleskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austriji.

Običaj se proširio po cijelom svijetu, no u komunističkim zemljama poput SFRJ nije zaživio jer su ga smatrali ‘tvorevinom zapadnog svijeta’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 9. maj 2021 @12:49 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-091249-15726 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button