Danas je Međunarodni dan mira *Arhiva

U svijetu se danas obiježava Međunarodni dan mira - 21. septembar, koji su utvrdile Ujedinjene nacije u cilju podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira među pojedincima i nacijama.

Info: Aktivni članci 598, Arhivirani članci 4683

 

Tog dana sve zemlje svijeta, prema preporukama UN, prigodnim manifestacijama trebalo bi da se uključe u “mirovne akcije” i daju doprinos važnosti očuvanja mira.

Generalna skupština UN je 2001. godine, posebnom rezolucijom proglasila 21. septembar za Međunarodni dan mira, i obavezala svijet da bar tog dana misli o miru i obilježi ga skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

Tom rezolucijom su sve zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svijetom.

Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi – “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku. Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila djeca iz 60 zemalja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.