Danas je Svjetski dan borbe protiv hemofilije

Redakcija 17. apr 2021 ID: 14202

Međunarodni dan hemofilije (World Hemophilia Day) se obilježava od strane organizacija osoba sa hemofilijom širom svijeta i pruža im priliku za poboljšanje svijesti o hemofiliji.

Zamislite da vam život visi o koncu prilikom svakog udarca, pada, posjekotine, pa čak i uobičajenog kretanja, ustajanja ili ležanja, jer te svakodnevne radnje mogu dovesti do spontanog krvarenja, koje može biti kobno.

U takvom stanju cijeli život žive osobe oboljele od hemofilije, neizlječivog poremećaja procesa zgrušavanja krvi.

Svjetski dan hemofilije obilježava se od 1989. godine.

Svjetska federacija hemofilije (World Federation of Hemophilia) odabrala je 17. april u čast osnivača ove organizacije Franka Schnabela, koji je rođen na taj dan.

Vizija Svjetske federacije hemofilije pod nazivom „Tretman za sve“ podrazumijeva da sve osobe sa poremećajima krvarenja trebaju pristup adekvatnoj brizi i tretmanu.

Hemofilija je sklonost krvarenju, vrsta hemoragične dijateze koja se najčešće recesivno nasljeđuje.

Od klasične hemofilije obolijevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene konduktori (tj. prenose bolest na svoje sinove). Samo u izuzetnim slučajevima i žene mogu oboljeti ukoliko je otac hemofiličar, a majka konduktor.

U BiH ne postoji centralni registar oboljelih od hemofilije, a terapija za oboljele od hemofilije izuzetno je skupa,mjesečna doza po osobi iznosi od 5.000 do 10.000 KM, dok je savremenija terapija daleko skuplja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 17. apr 2021 @15:18 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-171518-14202 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button