Danas je Svjetski dan vida *Arhiva

Svjetski dan vida je međunarodni dan svjesnosti o važnosti vida, a obilježava se svake godine, drugog četvrtka u oktobru.

Info: Aktivni članci 637, Arhivirani članci 4683

Cilj jeste podizanje svijesti javnosti da su neophodne redovne kontrole vida, ali i da osobe sa oštećenjem vida ne smiju biti diskriminirane, s naglaskom na dječiji školski uzrast.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica navode da je nerazvijen i slab vid kod djece česta pojava, a radi se zapravo o poremećaju razvoja vida u ranom djetinjstvu, te ako se taj problem rano ustanovi, liječenje je vrlo uspješno, što je važno za cijeli život.

Vid nije razvijen pri rođenju nego njegov razvoj počinje gledanjem. Vidni podražaji stimuliraju razvoj vida, a on je najaktivniji u prve 2-3 godine života. To je upravo kritično razdoblje za nastanak slabovidnosti (ambliopije). Najčešći poremećaji vida su dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam (dupla slika).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je 285 miliona ljudi sa poremećajima vida, od kojih je 35 posto u mlađoj dobnoj skupini, dok je 39 miliona osoba slijepo, od kojih je 18 posto u mlađoj dobnoj skupini.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u okviru svojih redovnih djelatnosti, kontinuirano provodi skrining vida kod učenika u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Za sva uočena odstupanja od uobičajenih vrijednosti kod djece, roditeljima se, posredstvom škole, dostavljaju uputnice/preporuke da dijete odvedu na detaljniji oftalmološki pregled. Nakon tih pregleda, škola dostavlja povratnu informaciju Službi za školsku higijenu. Ovaj skrining je od izuzetnog značaja, jer omogućava da se na vrijeme uoče problemi s vidom, te spriječe dodatne komplikacije.

U okviru skrininga za rano otkrivanje poremećaja vida pregledaju se sva djeca drugog i osmog razreda u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona. Kod 6 – 7 posto učenika utvrđen je problem sa vidom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Osim redovnog skrining programa, Služba za školsku higijenu je tokom 2018. godine provela besplatni dobrovoljni pregled vida za djecu i nastavno i drugo osoblje u srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu. Cilj ovakvog načina provođenja pregleda vida je ukazati na značaj i prevenciju bolesti sistema organa za vid uz podijelu zdravstveno-odgojnog materijala.

Pregled vida je održan u 30 srednjih škola na području kantona, a pregledano je 778 učenika i 41 nastavnik. Od tog broja, kod oko 6,5 posto pregledanih učenika i 5 posto pregledanih zaposlenika školskih ustanova utvrđen je problem sa vidom, te im je dat savjet uz usmenu preporuku za detaljniju dijagnostičku obradu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Stoga, iz ove Službe mole sve roditelje da, ukoliko dobiju navedenu uputnicu/preporuku, odvedu svoje dijete u ambulantu opće ili porodične medicine ili kod oftalmologa da bi se na vrijeme mogle spriječiti eventualne komplikacije.

“Oči su naši prozori u svijet. Vid je jedan od naših puteva između unutrašnjeg i vanjskog. Čuvajmo taj put kod naše djece i pomozimo im u tome. Propuštenu šansu za otkrivanjem problema vida male djece je teško ispraviti. Danas su naočale vrlo lijepo dizajnirane tako da ih djeca vole nositi i one su postale modni dodatak. Kod odraslih vid s godinama postaje slabiji. Koristimo se vidom svaki momenat, svaki sat, svaki dan u godini, pa nije ni čudo što oči gube svoju sposobnost. Upravo je zbog toga potrebno redovno odlaziti na kontrole vida”, poručuju iz INZ-a.

izvor: klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.