Danas je Svjetski dan zaštite potrošača *Arhiva

Info: Aktivni članci 557, Arhivirani članci 4683

Ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH su povodom Svjetskog dana potrošača, koji se obilježava 15. marta, saopćili da se najučestalija trenutna kršenja prava potrošača u Bosni i Hercegovini događaju na tržištu telekom operatera.

Tu su prisutni jednostrano mijenjanje bitnih elemenata ugovora (npr. cijene usluge) i sustavno diskriminiranje potrošača (novih i starih korisnika telekom usluga), navode u saopćenju ombudsmeni za zaštitu potrošača u BiH.

Kažu da komunalni sektor u uvjetima globalne zdravstvene i okolišne krize posluje bez uvažavanja osnovnih potrošačkih prava, između ostalog i prava na izbor, dok se u sektoru maloprodaje samovoljno odbacuju prigovori potrošača.

Stoga je danas svaki potrošač, po njihovom mišljenju, dužan i ovlašten voditi brigu o svojima potrošačkim interesima i inzistirati na njihovoj provedbi i zaštiti svim pravnim i društveno prihvatljivim sredstvima.

Svjetski dan potrošača prilika je da se uvijek iznova ukaže na stanje u oblasti zaštite potrošača, te značaj i ulogu koju potrošač ima kao generator gospodarstva i regulator tržišta.

Prava potrošača su široko definirana i kreću se od prava na izbor, do prava na život i rad u zdravoj i održivoj okolini. Svjedoci smo da danas potrošačka prava po svom značaju poprimaju karakter temeljnih ljudskih prava, budući da bez njihovog zadovoljenja pojedinac ne može sudjelovati u modernim društvenim tokovima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.