Danas kad postajem pionir: Uspomena za sve one koji su odrastali u bivšoj Jugi *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4683

Svi oni koji su odrastali u bivšoj Jugi imali su prilike postati Titovim pionirima sve do 1989. kad su takve manifestacije posljednji put održane, a uz taj dan mnoge i danas vežu uglavnom lijepa sjećanja. Ako zbog ničeg drugog onda zbog sendviča s parizerom i sokova.

Savez pionira Jugoslavije ili neslužbeno “Titovi pioniri”, bio je pionirska organizacija koja je obuhvatala osnovnoškolce iz prvih sedam razreda u SFR Jugoslaviji. Savez je osnovan 27. decembra 1942. godine tokom Narodno oslobodilačke borbe, a osnovala ga je Komunistička partija Jugoslavije po uzoru na sovjetske pionirske organizacije.

Organizacija je bila podijeljena u dvije grupe, mlađe pionire (od sedam do 11 godina) i starije pionire (od 11 do 15 godina).

Posljednja generacija pionira rođena je 1982. godine.

Pionir niste mogli postati samo tako. Jedna od važnijih stvari bila je priprema nastupa koji su se održavali u sklopu svečanosti, a centralni dio činila je zakletva koju su svi prvačići morali nabubati napamet.

Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:
Da ću marljivo učiti i raditi
I biti dobar drug;
Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
I ideje za koje se borio Tito;
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!

A zanemarimo li na trenutak činjenicu da se radi o indoktrinaciji, ideja o klincima koji se od malih nogu zavjetuju na učenje, marljivost, poštovanje, iskrenost i promicanje mira i slobode – barem na prvi pogled djeluje izuzetno pozitivno.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.