Danas odluka CIK-a o pomjeranju izbora

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Centralna izborna komisija BiH danas bi trebala održati sjednicu posvećenu problemima provedbe lokalnih izbora 2020. godine.

Prema svemu sudeći, CIK bi danas trebao donijeti odluku da se izbori, koji su prvobitno raspisani za 4. oktobar prolongiraju za 30 dana te će tako biti održani u novembru.

Zbog činjenice da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen, te da samim tim nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i provedbu lokalnih izbora 2020. godine, ovo će biti logična odluka CIK-a.

Naime, prema zakonu, CIK objavljuje prijave za izbore, rokovce, obrasce najkasnije 135 dana prije dana održavanja izbora. Budući da to iz pomenutih razloga nisu uradili, ostaje opcija da se prolongiraju izbori

Centralna izborna komisija BiH je dopisom od 30. aprila obratila Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi.

Zaprimila je 14. maja dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH. U prvom je navedeno da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora 2020. Godine, piše Klix.

Ovo je obrazloženo na način da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, utvrđena budžetska rezerva u iznosu od 3.428.000 KM na godišnjem nivou i da je to znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine. Iz Ministarstva finansija i trezora BiH se pozivaju i na član 17. stav (2) Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojim je propisano da se tekuća rezerva može koristiti za finansiranje hitnih izdataka i programa koji nisu utvrđeni u budžetu.

S druge strane, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prošle sedmice je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH odgovorio da Vijeće ministara ima mogućnost da donese odluku da se osiguraju sredstva za izbore čak i u privremenom finansiranju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.