Danas Svjetski dan bez duhanskog dima *Arhiva

Aktivni članci 663, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i globalni partneri svake godine 31. maja obilježavaju Svjetski dan bez duhanskog dima, s ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju.

Svjetska zdravstvena organizacija je ove godine stavila fokus na “Duhan i zdravlje pluća”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Visoka prevalenca korištenja duhanskih proizvoda i posrednog pušenja među stanovništvom svrstava Bosnu i Hercegovinu u sam vrh zemalja koje trpe zdravstvene i ekonomske posljedice zbog bolesti prouzrokovane pušenjem.

Podaci WHO upozoravaju na globalnu epidemiju pušenja zbog koje svake godine širom svijeta umire više od sedam miliona ljudi, među kojima je oko 900.000 nepušača koji umiru usljed izloženosti duhanskom dimu od drugih pušača.

Također, pušenje se smatra jednim od glavnih razloga dolaska do problema u trudnoći ili neposredno nakon poroda. Dokazano je da djeca čije su majke pušile tokom trudnoće i dojenja znatno češće imaju probleme sa astmom i bronhitisom u djetinjstvu, ali i kasnije tokom života.

Od infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih pasivnim pušenjem u svijetu umire oko 60.000 djece prije nego što napune petu godinu života, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Za ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima upriličeno je potpisivanje Sporazuma o suradnji na polju kontrole duhana u Federaciji BiH između Federalnog ministarstva zdravstva i Udruženja PROI.

Sporazumom se potvrđuje posvećenost koordinaciji i zajedničkom radu vladinog i nevladinog sektora, presudnim za efikasnu kontrolu duhana. Potpisnici sporazuma će nastaviti i u narednom periodu aktivan rad na usvajanju i implementaciji nove legislative koja će zaštititi građane FBiH od pogubnih posljedica izlaganja duhanskom dimu.

Doc. dr. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, naglasio je da bez obzira na polemike koje su inicirali određeni krugovi, prije svega duhanska industrija, usvajanje sveobuhvatnog zakona usklađenog s propisima Evropske unije i Okvirnom konvencijom o kontroli duhana WHO, nužno je za unapređenje zaštite zdravlja stanovništva.

“Potpisivanje Sporazuma je osobito važno u kontekstu isteka deset godina od ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana WHO od Bosne i Hercegovine. Obaveze koje su preuzete ratifikacijom nalažu da se u roku od pet godina lokalno zakonodavstvo mora uskladiti s Konvencijom. Zbog toga je više nego krajnje vrijeme da donosioci odluka ispune svoje obaveze prema građanima”, izjavila je Uliana Bakh, izvršna direktorica Udruženja PROI.

U cilju usklađivanja zakona s propisima EU i WHO Konvencije, Federalno ministarstvo zdravstva i PROI već nekoliko godina zajedno provode niz aktivnosti i djeluju u oblasti kontrole duhana, uključujući provedbu zajedničkih akcija, javnih rasprava te formiranja radne grupe koja je radila na razradi novog sveobuhvatnog zakona.

(BHRT)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.