Delegacija EU u BiH o napadu na pripadnice LGBTIQ zajednice *Arhiva

Info: Aktivni članci 553, Arhivirani članci 4439

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini osuđuje zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice. LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

“Pozdravljamo nedavnu najavu da će se prva ikada LGBTIQ Povorka ponosa održati u Sarajevu u septembru 2019. godine. Nažalost, primijetili smo da je pomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje”, navode iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Želimo podsjetiti vlasti, navode, na njihove pozitivne obaveze da promovišu društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi sa Merlinka festivalom 2014. godine i nemogućnošću vlasti da osiguraju bezbjednost svih učesnika.

“Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.