Delegacija mladih DCKBiH na XV Atlantis kampu za mlade u Crnoj Gori *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

U Domu solidarnosti u Sutomoru počeo je 15. Mediteranski kamp za mlade “Atlantis”, koji organizuje Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Centrom za saradnju na Mediteranu (CCM) Španskog Crvenog krsta, a koji će trajati do 26. jula.

Pod sloganom “Promocija humanosti i podizanje glasa mladih“, kamp je okupio volontere Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca iz 21 zemlje Mediterana, koji će sedmicu razgovarati na brojne aktuelne teme koje se tiču njihovog rada.

Na otvaranju kampa se prisutnima obratila predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović.

Ona je naglasila da Crveni krst Crne Gore istinski vjeruje u snagu mladih ljudi, njihovu kreativnost, sposobnost i odgovornost i da je, zahvaljujući njihovoj posvećenosti, Crveni krst Crne Gore uvijek spreman da pomogne svakome kome treba.

Vi ste naši najbolji ambasadori humanosti, vi ste oni koji svakodnevno čine svijet boljim, koji ulažu svoje znanje, energiju, emocije, koji često rizikuju i svoj život da bi pomogli drugima. Zato budite dovoljno glasni u iznošenju svog mišljenja, ideja i zahtjeva, a naša je odgovornost, kao nacionalnih društava, da vam omogućimo povoljno okruženje za dalji razvoj“, poručila je Mijović prisutnima.

Mladi volonteri čine svaku zajednicu boljom, jer oni šire prave vrijednosti i zamajac su razvoja svakog društva. To je ocijenila u svom obraćanju potpredsjednica Općine Bar Tanja Spičanović.

Jedna od njenih poruka učesnicima kampa je bila: “Budite svjesni svoje važnosti i budite uporni na svom putu promocije humanosti da bismo postali bolje društvo. Važni ste vašim zajednicama i kreirajte ih kako želite“.

Spičanović je podsjetila i da su mladi uvijek bili nosioci pomirenja i resurs koji je osnova napretka. Zato je iskazala zadovoljstvo što je baš Bar domaćin ovako važnog skupa na kojem će biti razmijenjene brojne lijepe ideje, saopšteno je iz Crvenog krsta.

Napominju da mladi imaju svoju značajnu ulogu u Međunarodnom pokretu društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i imaju svoje predstavnike na svim nivoima organizacije. Njihovo djelovanje je posebno važno kroz Komisiju mladih, koja funkcioniše na nivou Pokreta.

O važnosti uloge ove Komisije je učesnike kampa podsjetila njena predstavnica Lama Srour.

Mladi u našem Pokretu su, vođeni idejom njegvom osnivača Anri Dinana, uvijek motivisani da rade više, da rade bolje i da postižu što bolje rezultate. Jači mladi čine i nacionalna društva i njihove zajednice jačima“, poručila je Srour.

Ona je iskazala nadu da će se postići veći nivo angažovanja mladih u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Predstavnica mladih Crvenog krsta Crne Gore Jelena Šofranac je, takođe, učesnicima kampa poželjela dobrodošlicu.

Kamp okuplja 44 mladih učesnika, koji dolaze iz 21 zemlje. Kamp će trajati 5 dana, imati oko 20 radnih sesija i 6 prioritetnih tema.

5d351fd6323a7
Volonterka Hasečić Amina  predstavlja našu državu i  Društvo Crvenog krsta/križa BiH

Šofranac je naglasila da kvantitet ne znači puno, ako nemamo kvalitet. Tako kamp pohađa 44 različitih mladih ljudi, koji imaju različite ličnosti, vještine, znanja i iskustva. Oni dolaze iz 21 različite zemlje i lokalnog konteksta. Tokom 5 radnih dana i 20 sesija, volonteri će razgovarati i učiti o strategiji angažovanja mladih, vještinama lidera, socijalnoj inkluziji, mladima kao agentima promjena u ponašanju, prevenciji nasilja i slično.

Ovaj kamp je prilika da pokažemo vrijednost i značaj kvaliteta u odnosu na kvantitet. Mi, mladi ljudi, kroz našu različitost, posvećenost, umrežavanje činimo naš Pokret i ukupno društvo vrijednim i jačim“, poručila je na kraju Šofranac i poželjela gostima prijatan boravak u Domu solidarnosti u Sutomoru i Crnoj Gori.

Organizovanje ovakvog događaja je važno za Crveni krst Crne Gore, koji kao domaćin okuplja veliki broj volontera, čiji je ukupan broj, zajedno sa fasilitatorima skupa i organizatorima, preko 70. Skup je značajan i za Crnu Goru, jer je programom kampa predviđeno da se učesnici upoznaju i sa ljepotama naše države, kao značajne turističke destinacije“, navode iz CK-a.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.