Delić najavio poticaje poljoprivrednicima u KS i smanjenje parafiskalnih nameta

Redakcija 19. feb 2021 ID: 10600

U cilju boljeg upoznavanja privrednih subjekata sa aktivnostima Ministarstva privrede, danas je ministar Adnan Delić održao press konferenciju na kojoj je prezentirao nove mjere za olakšavanje poslovanja privrednicima KS u uslovima pandemije.

Marketing
Ovdje možete postaviti vaš sadržaj u vidu promo članka, najave, oglasi i sl. Sadržaj može biti multimedijalnog karaktera, foto, video i dr. Za više informacija posjetite i našu Facebook stranicu ovdje ili nas kontaktirajte na 062-118-465.

Ministarstvo privrede KS danas je objavilo Javni poziv za dobivanje podsticajnih sredstava za očuvanje starih tradicionalnih zanata-obrta za 2021. godinu. Pravo učešća imaju svi podnosioci zahtjeva koji kao osnovnu djelatnost obavljaju stare i tradicionalne zanate-obrte. Kriteriji za dobivanje sredstava su da pružaju usluge i izrađuju proizvode starih i tradicionalnih zanata pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, stvarajući finalni proizvod; da zanatsku djelatnost-obrt obavljaju kao osnovno zanimanje; da imaju stručnu osposobljenost za obavljanje obrta ili obrt obavljaju najmanje pet godina i da je sjedište obrta i prebivalište obrtnika u Kantonu Sarajevo. Rok za podnošenje prijava na ovaj javni poziv je 30 dana od dana njegove objave.

“Ono što je važno napomenuti da su sredstva povećana u odnosu na prošlu godinu za 100.000 KM i ukupno će po ovom javnom pozivu biti dodijeljeno 250.000 KM”, naglasio je ministar Delić.

Dalje je naveo da će u narednom periodu biti isplaćene subvencije minimalnih plaća za juni i juli 2020. godine. Kako je naveo, ukoliko se svi uslovi ispune, danas će biti objavljena lista poslovnih subjekata koj su ostvarili pravo na subvenciju, a sve u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije. Po nalogu Ministarstva privrede za obradu podataka je bila zadužena Privredna komora KS koja i realizuje isplatu odobrenih sredstava za koju očekujemo da će se obaviti u narednih 10 dana.

“Za ove namjene je izdvojeno 8.650.000 KM. Bilo je mnogo zahtjeva, njih 4.315, ali dodatnim pregledima je ustanovljeno da je 3.321 poslovni subjekt ispunio kriterij javnog poziva a da 994 prijave ne ispunjavaju jedan ili više uslova”, naglasio je Delić i dodao da odbijeni imaju pravo žalbe u roku od sedam dana.

Ministarstvo privrede je u fazi nacrta odluke o podsticaju poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu. Danas bi trebala biti objavljena preliminarna odluka koja se odnosi na iznose novčanih poticaja, minimalne uslove za opočetak proizvodne, za investiranje i rokove podnošenja samih zahtjeva za 2021. godinu.

“Koristim priliku da pozovem sve poljoprivredne proizvođače sa područja Kantona Sarajevo da svoje prijedloge i primjedbe na ovu prijedlog odluke dostave u Ministarstvo, bilo putem maila mp@mp.ks.gov.ba, pošte ili lično na pisarnicu Kantona Sarajevo. Mi ćemo 27. februara organizovati i javnu raspravu na ovu temu. Nakon što akumuliramo sve sugestije i primjedbe do 08.03.2021 godine, Ministrastvo će donijeti konačnu odluku. Izdvojena su veća sredstva za ovu namjenu u odnosu na predhodnu godinu. Obaveze Ministarstva privrede su otprilike 500.000 KM i one će biti isplaćene iz Budžeta za 2021. godinu”, istakao je ministar Delić.

Što se tiče umanjenja naknade pravnim subjektima za općekorisne funkcije šuma za 50%, Vlada KS je jučer usvojila Zaključak koji će biti upućen SKS kako bi se privredni subjekti rasteretili ovog parafiskalnog nameta. Po ovom osnovu se u proteklih nekoliko godina u Budžet prikupljalo oko šest miliona KM i ovim umanjenjem će privrednici biti rasterećeni za oko tri miliona KM. Glavna poruka je da eko sistem šuma ne smije da trpi zbog ove promjene i ukoliko se desi da nedostaje sredstava, ona će biti namirena iz Budžeta KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 19. feb 2021 @17:31 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-191731-10600 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button