Deponija i na samom ušću rijeke Misoče u rijeku Bosnu *Arhiva

Info: Aktivni članci 525, Arhivirani članci 3594

Odnos stanovništa BiH prema prirodi najviše se oslikava kroz korita rijeka u lokalnim zajednicama . Iako veće rijeke imaju znatno više deponija na svojim obalama nego li ove manje, deponije su prisutne ma kolika god rijeka bila, važno je da ima obala na koju se može odložiti smeće.

Iako su nas 2014. godine zadesile poplave u kojima se većina rijeka izlila iz svojih korita, jednim dijelom i zbog nemarnog odnosa prema rijekama, one su ostavile katastrofalne posljedice, stanovnici su nastavili sa praksom bacanja smeća na obale.

Ilijaš nije izuzetak, nismo uspjeli da prođemo obalama rijeka Bosne i Misoče ali smo posjetili ušće gdje se ove dvije rijeke spajaju, gdje se rijeka Misoča ulijeva u rijeku Bosnu. Inače obala rijeke Misoče od mosta kod škole u Starom Ilijašu više liči na džunglu nego na uređenu obalu. Iako su nedavno pripadnici CZ Ilijaš obalom pored OŠ “Stari Ilijaš” sasjekli, ili ti ga pokosili visoku travu ista je ostavljena na obali a druga već raste, tako da, što se tiče obale Misoče od Starog Ilijaša do ušća na rijeci Bosni prohodno je samo uz vrhunsku sportsku opremu koja se koristi u džunglama Amazona.

Slikoviti primjer odnosa lokalne vlasti prema prirodi je pred očima svih nas, udruženja nećemo ni spominjati jer bi sami trebali biti upoznati sa deponijaa na području Ilijaša kao i o stanju ugroženosti prirode. Pokušali smo da dođemo do samog ušća u Luci, ispod Mlina , nismo uspjeli, visoko rastinje, smeće i sve druge vrste smeća a najviše građevinskog otpada barijera je koju nismo mogli da prođemo. Umjesto da priroda krasi naše rijeke smeća je više nego trave.

Ne krivimo nikog jer je ovo poznata, dugogodišnja lokacija za odlaganje otpada, a samo stotinjak metara od ove nalazila se još jedna deponija koja je napokon, očišćena. O njoj smo pisali prošle sedmice.

5dae26f6ac4c0
Obala Bosne: Ribarići
5dae270b938f1
Obala Bosne: Ribarići
5dae2718cdae7
Obala Bosne: Ribarići
5dae2726d2b56
Ušće: Misoča-Bosna
5dae273659b7f
Ušće: Misoča-Bosna
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.