Deponije smeća u Donjoj Luci i Dragoradima *Arhiva

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

Sa svih strana nam pristižu fotografije deponija smeća, mi ćemo se potruditi da sve to objavimo u narednim danima.  Trenutno izdvajamo ovu u Donjoj Luci u predelu ispod mosta autoputa, na obali rijeke Bosne.  budući da je i pored sanacije od strane gradskih službi nagomilavanje otpada ponovo počelo. Ili bolje rečeno, nikad nije prestajalo.

5cc86094061ff 5cc8609856673 5cc8609d37c61 5cc860a1603b4

Ovo ruglo smešteno je na samo nekoliko metara od vode, a par stotina metara od prvih kuća u Donjoj Luci. Iako je jasno naznačeno da prostor nije namjenjen bacanju bilo kakvog otpada, građani ipak nastavljaju sa iznošenjem plastičnih kesa, šuta, džakova i svih ostalih vrsta otpadnih materija.

Problematično je i u Dragoradima uz samu školu. Kao što se može vidjeti na fotografiji ispod stanje je koje već postaje alarmantno i nije za šalu te se pod hitno nešto mora uraditi po pitanju deponija smeća koje su na sve strane širom našeg lijepog Ilijaša.

5cc8602922f14

Jasno je i vidljivo da zakona, strategija i planova za rješavanje problema odlaganja čvrstog otpada ne nedostaje. Međutim, ozbiljnih pomaka nema, ne samo u Ilijašu već generalno na nivou države. Međutim  građanima Bosne i Hercegovine od usvojenih zakona puno je uočljivija nebriga nadležnih institucija, oličena u gomilama otpada svih vrsta koje bukvalno zatrpavaju njihovu životnu sredinu.

Broj divljih deponija, kao i onih koje ne funkcionišu u skladu sa propisima rapidno raste, te je praktično nemoguće utvrditi koliko ih zaista ima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.