Dević: Nećemo dozvoliti da se predsjedavajući Konaković igra sa novom parlamentarnom većinom *Arhiva

U historiji ovog parlamenta nikad se nije dopunjavao dnevni red na samoj sjednici, kazao je Konaković

Info: Aktivni članci 459, Arhivirani članci 4169

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević je u izjavi za novinare kazao da je predsjedavajući SKS-a, kršeći ovlaštenja, njihov zahtjev, od 18 zastupnika, proglasio zahtjevom sa proceduralnom greškom, a taj zahtjev to nema.

– Nećemo dozvoliti da se predsjedavajući igra sa novom parlamentarnom većinom na način da pokušava da uspostavi model da je Kolegij važniji od Skupštine. SKS je najviši zakonodavni organ, a njeni servisi su Kolegij, predsjedavajući, zamjenici, stručna služba. To je kršenje poslovnika i mi nećemo učestvovati u tome – kazao je Dević.

Naglasio je da će podržati budžet radi građana, iako odluka o privremenom finansiranju nije problem, ali neće podržati bahatost predsjedavajućeg. Dodao je da je problem i što predsjedavajući nije htio da prihvati dopunu dnevnog reda, a o tome se izjašnjava Skupština.

Podsjećamo, zbog neusvajanja dnevnog reda, sjednica Skupštine kantona Sarajevo na kojoj je trebao biti razmatran rebalans Budžeta za 2019. godinu, ali i Prijedlog budžeta za 2020. godinu, prekinuta je.

Naime, Klub SDA je zatražio da se u današnji dnevni red sjednice uvrsti i smjena Vlade KS-a, a predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković je to odbio.

Nakon toga je održano glasanje za dnevni red. Protiv predloženog dnevnog reda sjednice glasali su zastupnici klubova SDA, SBB-a, DF-a, a nakon toga je predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković prekinuo sjednicu.

izvor: TVSA.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.