Dinin rat do posljednjeg SDP-ovca *Arhiva

Info: Aktivni članci 557, Arhivirani članci 4683

Svjedoci smo već mjesec dana blokade kantona, različitih tumačenja, odluka, prekinutih sjednica.

Pored svih pravnih nejasnoća, različitih tumačenja, dvije stvari su u startu bile jasne. Vladajuća šestorka je postala četvorka, izgubila većinu, samim tim i legitimitet da obavlja zakonodavnu vlast.

Obično smjene vlasti prolaze bez većih turbulencija, međutim ova prerasta u rat. Dinin rat protiv SDA, Dinin rat protiv onih koji su ga stvorili, doveli tu gdje jest. Apsolutno je jasno da Dino ima želju pobijediti SDA, biti moćniji, vladati. Bilo je za očekivati da se neće tako lako predati, da neće priznati poraz, bilo je jasno da je spreman ići do kraja, blokirati kanton, zarobiti pečat, nelegalno imenovati Danijelu Kristić za predsjedavajuću.

Ali ono što je čudno, kompletna kantonalna ljevica bila je spremna de gine za Dinine principe, želje i ideale, koji su dijametralno suprotni od „lijeve“ ideologije.

Sarajevski SDP, ionako oslabljen, intelektualno osiromašen lako je postao Dinin „živi zid“. Potpuno je nerazumno da jedna, nekada velika i intelektualno nadmoćna partija poput SDP tako brzo tone na političko dno, i pri tome slijepo slijedi čovjeka protiv koga se zadnjih deset godina bore.

Ono što je ublažilo propast ljevice, građanske opcije, je upravo danas potpisani sporazum između dva bloka. Peđa Kojović svjestan da vlada apsolutno nije ispunila očekivanja, opterećena aferama oko novca, zapošljavanja, neprimjetnog premijera, problema sa zagađenim zrakom, svjestan da će jako brzo odluka „Ustavnog suda“ pokazati da je Danijela nezakonito predsjedavala SKS, svjestan da je OHR u roku dva sata demantovao da je tumačio da li je nešto ustavno, svjestan pada rejtinga i činjenice da je Dino spreman ratovati do posljednjeg SDP-ovca i ljevičara, odlučuje potpisati sporazum, i natjerati partnere iz četvorke da urade isto.

Zahvaljujući Peđi, ljevica je preživjela, a rane će se brojati na sljedećim lokalnim izborima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.