Zanimljivosti

Djeca Istočne Gute putem društvenih mreža traže pomoć

Aktivisti i djeca Istočne Gute pokrenuli su kampanju #Iamstillalive kojom traže podršku za ovo sirijsko mjesto koje je pod intenzivnim napadima režimskih snaga

Djeca opkoljene sirijske Istočne Gute pokrenula su kampanju na društvenim mrežama pod nazivom “Još sam živ”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanja je pokrenuta u cilju podizanja svijesti o stradanjima djece u ovom dijelu svijeta. Prema podacima, u napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pristalica na Istočnu Gutu u posljednjih 12 dana stradala su 674 civila, uključujući i 127 djece.

Aktivisti i djeca Istočne Gute pokrenuli su kampanju #Iamstillalive kojom traže podršku za ovo sirijsko mjesto koje je pod intenzivnim napadima režimskih snaga.

Dječak Eymen izjavio je za AA da je “hvala Bogu još živ”.

“Kažu da je ovdje primirje od 9 do 14 sati ali lažu. Bombarduju unatoč primirju. Svi nam lažu. Idemo na spavanje sa problemima, i ustajemo sa njima”, poručio je ovaj dječak.

I dječak Islam je istog mišljenja.

“Umorni smo. Trudimo se preživjeti i prkosimo gladi”, poručio je.

Muhammed se boji aviona, a Abdulkayyum je ranjen u ruku.

Istočna Guta je opkoljena posljednjih pet godina, a humanitarni koridor za područje na kojem živi 400.000 osoba je prekinut.

U posljednjih osam mjeseci, snage sirijskog režima su intenzivirale opsadu Istočne Gute. Doprema hrane i lijekova su postali gotovo nemogući, a hiljade pacijenata je u stanju potrebe.

Sirija je područje žestokih sukoba od početka 2011. godine kada je režim brutalno napao demonstrante. Prema podacima tijela Ujedinjenih nacija, u sukobima su poginule stotine hiljada osoba.

Povezani članci

Nezavisni info centar za one koji žele da znaju. Informišemo širu javnost o dešavanjima na području Općine Ilijaš i šire.

Cijenjeni posjetioci broj objavljenih vijesti je 197 sa 2078464 pregleda

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

Adblock Detektovan

Please consider supporting us by disabling your ad blocker