Dječiji dvoranski turnir ARGENTARIA 2019 u sklopu Ilijaških Dana *Arhiva

Autor sadržaja: Aktivni članci 971, Arhivirani članci 2921

U sklopu Manifestacije “Ilijaški Dani” u sportskoj dvorani KSC-a Ilijaš 01.07.2019. godine u periodu od 10:00h do 18:00h održat će se Memorijalni malonogometni turnir „Argentarija 2019“ povodom obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dječiji nogometni turnir „Argentaria 2019“- Obilježavanje XXIV godišnjice genocida u Srebrenici  već duži niz godina (od 2012. godine) počinje odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici i edukacijom najmlađih o najznačajnijem datumu u novijoj historiji BiH.

Pored sportskog natjecanja, važna odlika turnira je i edukacija koja je zasnovana na historijskim činjenicama o srebreničkom genocidu.

Na turniru učestvuju klubovi/škole nogometa iz Kantona Sarajevo: 8 klubova – U12 kategorija, 4 kluba – U 8 kategorija kao i ekipa Argentarija koju čine potomci žrtava genocida u Srebrenici.

5d1223c670c38Specijalni gosti Turnira su djeca iz Tuzle iz FK Tuzla City. S obzirom na dalek put ova djeca su ipak izrazila želju da dođu u Ilijaš i zajedno sa nama odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Moramo napomenuti da će svi igrači (dvije kategorije U 12 i U 8 ) ukupno 120 igrača dobiti medalju za sječanje, kao i nagrade (pehare i medalje)  za plasman.

Organizator ovog događaja je nastavnik Nurija Delić sa kolegama koji su pripremili edukativne brošure za djecu, a organizovanje ovog događaja  su podržali:
1. Grupa Bošnjaka iz New Hampshire
2. Nogometna agencija Firsteleven ISM
3. Auto servis Avdić – Stari Ilijaš

Za ovaj tradicionalni turnir možemo kazati da iz godine u godinu poprima važan dio Manifestacije “Ilijaški Dani”.

Nositelj aktivnosti je Škola fudbala „Argentaria“.

Medijska podrška: TVSA, RTV Vogošća, Radio Ilijaš i IlijasNet.


Nurija Delić o važnosti ovog tradicionalnog događaja za IlijašNet:

“Priča o Srebrenici je posebna, pored stotine manifestacija posvećenih događaju iz 1995. godine, rijetko koja nudi ispravnu edukaciju za omladinu, većinom se svode samo na odavanje počasti.

Moja ideja kao profesora geografije je da omladina kroz nogomet (najfrekventniji sport kod nas u Bosni i Hercegovini), koji će u ovom slučaju biti pedagoški metod, počinje sticati znanje o nedavnoj historiji domovine, što je veoma važno za njen budući društveni razvoj.

Kad kažem počinje sticati, to se može pedagoški protumačiti za različite dobi.

Npr. Za dječaka ili djevojčicu od 8 godina je sasvim dovoljno da nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine saznaju za toponim Srebrenica i za religioznu imenicu Šehid te za relaciju Bosna i Hercegovina – Domovina.

Za starije učesnike od 12 godina (početak razvoja ličnosti) je vrijedno da od stručnog osoblja dobiju kratku eduakciju o nedavnoj ponosnoj historiji tokom održavanja turnira na “edukativnim kornerima” te pročitaju edukativni materijal prilagođen njihovom uzrastu, koji će ih posticati na širenje znanja i izučuvanje ispravne historije u osnovnoj i srednjoj školi te kasnije na univerzitetu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.