DNBiH: Ne širite paniku, ne objavljujte lažne vijesti i nemojte upotrebljavati “bombastične” naslove! *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Danas je u organizaciji Društva novinara BiH, a prema nastaloj situaciji suočavanja novinara i medija sa pandemijom coronavirusa (Covid 19), održan sastanak sa novinarkama inovinarima nekih od vodećih medija u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su pored novinara prisustvovali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

Prvenstveno zamišljeno kao Panel diskusija: „Odgovornost medija u doba krize“, zbog trenutnih ograničenja u organizaciji manifestacija, održana je vanredni radni sastanak u okviru iste teme. Sastanku su prisustvovali ključni predstavnici novinarske struke.

Skrenuta je pažnja na vjerodostojnost i stručnost izvora informacija. Novinari su se također založili da se poštuju odluke o sigurnosti uposlenih, te su se u tom smislu dogovorili da se smanji broj novinarskih ekipa na samim događajima, a da se informacije solidarno dijele i objavljuju.

Uz podršku svim vladinim i nevladinim zalaganjima u nastaloj situaciji, te okrenutost novinara prema vjerodostojnosti informacije, novinari su posebno naglasili svoju opredijeljenost prema građanima i plasmanu informacija koje su vjerodostojne i osiguravaju pravovremeno informiranje i sprječavanje panike i straha.

Sastanak je održan uz pomoć ambasade Narodne Republike Kine u BiH.

(NAP)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.