Doneseno rješenje o svjedočanstvima za učenike u KS: Kako će se upisivati naziv jezika *Arhiva

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održana press konferencija povodom izjašnjavanja roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo o upotrebi jednog od tri zvanična jezika, kao i problematike izdavanja uvjerenja o postignutom uspjehu na prvom polugodištu

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Učenici osnovnih i srednjih škola koji do sada nisu dobili svjedočanstva jer njihovi roditelji nisu izabrali nijednu opciju između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika dobit će svjedočanatva na kojima će pisati naziv predmeta: “Bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i hrvatski jezik i književnost”.

Izjavila je to danas novinarima resorna ministrica Zineta Bogunić. Pojasnila je da će razrednici u narednih nekoliko dana pozvati sve roditelje i njihovu djecu koja se nisu izjasnila o maternjem jeziku i reći im kada mogu preuzeti svoja svjedočanstva.

-Za nekoliko dana će sva djeca dobiti svjedočanstva, uvijek su se ona dijelila između 15. i 20. januara, i ne znam zašto se sada požurilo s njima. Ja izražavam duboko žaljenje zbog toga što su neki učenici bili tužni jer nisu dobili i nisu došli po svjedočanstva koja ih po zakonu sljeduju. Nijedno dijete ne smije da bude tužno jer je odjednom neko odlučio da napravi problem o jeziku. Ovo je postao problem tek prošle godine. Pojedini stručnjaci i akademici su se izjasnili o toj temi i ja sam to sve proučila i ne želim da jezik bude dnevnopolitička tema – kazala je Bogunić.

Dodala je da je ovo četvrta opcija koja je u skladu sa mišljenjem struke i Instituta za jezik.

– Opredijelili smo se za naziv “Bosanski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost” koji je predložio Institut za jezik. Ovo je 4. opcija, jer ne postoji BHS jezik, on ne postoji u Ustavu – kazala je Bogunić.

Dodala je da ovo nije konačno i dugoročno rješenje, već samo privremeno dok struka ne usaglasi svoje stavove.

Premijer KS Edin Forto kazao je da je ovo jedno od gorućih pitanja i da se radi o političkom pitanju.

-Ovo je političko pitanje nažalost ostavljeno nama od odlazeće vlade. Mi ne želimo da se politika bavi ovim pitanjem već struka, jer ovo prije svega treba da bude stručno pitanje – kazao je Forto.

Ministrica je ranije donijela odluku da u Kantonu Sarajevo do daljnjeg bude obustavljeno izdavanje svjedočanstava za prvo polugodište. Bogunić je donijela takvu odluku nakon što su pojedine škole izdale svjedočanstva samo za djecu čiji su roditelji ranije odabrali jedan od ponuđena tri jezika – bosanski, hrvatski ili srpski, ali ne i za one koji se o jeziku nisu izjasnili ili su birali više opcija.

Podsjećamo, predmet maternjeg jezika ranije se zvao “Bosanski / hrvatski / srpski jezik i književnost (BHS)”, a Ministarstvo na čelu sa bivšim ministrom Elvirom Kazazovićem prošle godine zatražilo je da sve škole sprovedu anketu u kojoj će se roditelji izjasniti koji će od ta tri zvanična jezika koristiti i koji će im jezik biti upisan na svjedočanstva.

Kao što je poznato, Skupština KS do sada nije razmatrala ovo pitanje, zbog toga je nejasno zašto je press konferenciji pored premijera i ministrice prisustvovao i predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković.

Konaković je imao potrebu da da određena pojašnjenja o ovoj tematici.

– Ogroman je problem nedostatak Prosvjetno-pedagoškog zavoda i politika u obrazovanju. Hoću da vas podsjetim da je direktora Prosvjetno-pedagoškog zavoda imenovala stara Vlada pred sami odlazak, to je destruirana institucija za koju smo najavljivali i novi zakon, a nismo ga uspjeli usvojiti zbog politike. Činjenica je da se dešava jedan od najbolnijih procesa u državi, a to je ogromno miješanje politike u obrazovanje. Sada očekujemo reakcije radikalno lijevih i radikalno desnih pametnjakovića koji će nakon ove konferencije imati svoje stavove. Zato želimo da poručimo sljedeće: Ustav Federacije BiH prepoznaje samo tri jezika, bosanski, hrvatski i srpski jezik. Segregacija na način da oni koji izučavaju sva tri jezika i steknu dovoljno znanja da upišu jezik koji žele, a onda im ne dozvolimo da upišemo sva tri, to je politika, to nema veze sa strukom – kazao je Konaković.

Dodao je da se na ovaj način nije dozvolilo bilo kome da izvrši udar na bosanski jezik, niti se dozvolilo da se radi segregacija prema onima koji žele da se konstatuje da poznaju i govore sva tri jezika.

– Ovo je jasna poruka svima koji ne razmišljaju bosanski nego razmišljaju nacionalno, ovo je poruka RS-u kako se Sarajevo odnosi prema jezicima i pravima naroda koji u njemu žive. Ne damo bosanski jezik a ne damo ni segregaciju onih koji ga ne govore – zaključio je Konaković.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Faktor.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.