Donošenjem zakona uvesti red i zaštititi šume u Federaciji BiH

Aktivni članci 842 od 865, Arhivirani članci 2404 od 2419

Donošenjem zakona o šumama uredila bi se oblast šumarstva na nivou Federacije BiH što bi omogućilo zaštitu ovog prirodnog resursa, zaustavljanje bespravne sječe šume i bespravnog zauzimanja državnog šumskog zemljišta – izjavio je za Fenu šef Odsjeka za upravljanje šumama i lovstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemo Kadrić.

Na ovaj zakon se čeka od 2009. kada je odlukom Ustavnog suda FBiH tadašnji zakon o šumama proglašen neustavnim. Vlada FBiH je nakon toga kao rješenje donijela Uredbu o šumama, koja je u decembru 2011. također presudom Ustavnog suda, stavljena van snage. U međuvremenu su svi kantoni, osim Hercegovačko-neretvanskog, donijeli kantonalne zakone o šumama.

– Federacija BiH je u potpunosti razvlaštena u vezi upravljanja i gospodarenja šumama i istovremeno se nanosi šteta budžetu Federacije BiH – naveo je Kadrić.

Vlada Federacije BiH je ovih dana na osnovu zaključka sa svoje posljednje sjednice uputila urgenciju prema Parlamentu Federacije BiH da hitno uzme u razmatranje Prijedlog zakona o šumama, koji je Vlada FBiH utvrdila na svojoj sjednici održanoj u julu 2017. godine i uputila u parlamentarnu proceduru.

– Jasno je da nepostojanje zakona o šumama na nivou Federacije BiH dovodi do nesagledivih negativnih efekata ne samo u šumarstvu i drvnoj industriji nego i u pogledu provođenja drugih aktivnosti, što ima negativan uticaj na ostale segmente društva kao što je: provođenje prostorno planskih akata na svim nivoima, nemogućnost realizacije značajnih energetskih, komunikacijskih, vodoprivrednih i drugih projekata od državnog interesa, od interesa za Federaciju BiH, kantone i lokalnu samoupravu, zatim nemogućnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno rješavanje sudskih postupaka po pitanju vlasništva nad šumom koji su u toku, postupanje kantonalnih tužilaštava u primjeni Krivičnog zakona Federacije BiH, rad Federalne i kantonalnih šumarskih inspekcija i drugo – naveo je Kadrić.

Također, kako je istakao, onemogućen je efikasan rad šumarske inspekcije, ne izvršavaju se šumsko-uzgojni radovi, nema finansiranja projekata od općeg interesa u šumarstvu, nema efikasne zaštite šuma od požara i biljnih bolesti, ugrožava se stabilnost šuma i drastično umanjuju prihodi od šume.

Privredni subjekati i njihove asocijacije traže da prednost u snabdijevanju imaju domaći drvoprerađivači s obzirom na važnost ovog sektora koji ostvaruje suficit u vanjskoj trgovini.

Kadrić je dodao da je Prijedlogom zakona o šumama, između ostalog, definisano i to da Vlada Federacije BiH donosi uredbu o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz šuma u vlasništvu države na teritoriji Federacije BiH sa kriterijima za bodovanje kupaca, kao i to da će jedan od kriterija za bodovanje kupaca biti stepen dovršenosti proizvoda od drveta koje će odrediti nadležno federalno ministarstvo za drvnu industriju.

– Nakon usvajanja zakona o šumama od Parlamenta Federacije BiH i njegovog stupanja na snagu, prioritetna aktivnost bi bila i izrada i donošenje podzakonskog akta – uredbe o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata. U Federaciji BiH postoji važeći akt koji propisuje način prodaje šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma, odnosno, na snazi je Odluka o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je propisana obaveza transparentnog i tržišnog načina prodaje šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma. Tom odlukom su, pored ostalog, definisani i opšti uslovi koje moraju ispunjavati pravna lica da bi imala pravo učešća u kupovini šumskih drvnih sortimenata koji su porijeklom iz državnih šuma – pojasnio je Kadrić.

Posebne uslove prodaje, odnosno kriterije za rangiranje kupaca i procedure prodaje, kako je dodao, donosi kantonalno šumsko-privredno društvo internim aktom uvažavajući pri tome tržišne principe.

– Nadamo se da će Parlament Federacije BiH reagirati na upućenu urgenciju Vlade Federacije BiH, odnosno da će uzeti u razmatranje i usvojiti zakona o šumama, čijom implementacijom bi se omogućilo da se uvede red u ovu oblast, zaštitite šume i omogući održivo upravljanje ovim prirodnim resursom – dodao je Kadrić.

(Fena)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.