Dopis Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo o zagađenosti zraka *Arhiva

BiHIlijaš

I ovih je decembarskih dana kvalitet zraka u Sarajevu užasno loš. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo već tri godine, ali ne samo u ovo doba godine, ukazuje na potrebu sistemskog rješenja ovog najvažnijeg pitanja za opće zdravlje svih građana a posebno djece.

Iako je bilo nekih deklarativnih političkih obećanja, pa i koja parlamentarna sjednica, u stvarnosti odgovorni u vlasti nisu uradili ništa. Indeksi zagađenosti su isti ili gori.

Pojedine strane ambasade i civilne udruge jesu uradile dobre poteze u pravcu podizanja svijesti, edukacije građana i samog mjerenja zagađenosti.

Pozivamo i medijske kuće da ovom problemu daju prioritet u svom radu.

Još jednom tražimo od odgovornih na svim nivoima vlasti da poduzmu potrebne i nužne korake kako bi se poboljšao kvalitet zraka u Sarajevu. Svako odugovlačenje da se poduzmu i bolni potezi samo će još više ugroziti naše zdravlje i živote.

Upravni odbor VRKS poziva i vijeća roditelja u svim školama i koordinacije u općinama da u suradnji s upravama škola pronalaze privremene načine kako što manje ugrožavati zdravlje učenika i zaposlenika. Neke su opcije smanjivanje boravka djece na otvorenom, organizacija dijela nastave online, omogućavanje izostanaka sa nastave djeci koja imaju zdravstevenih problema, izbjegavanje izvođenja nastave u večernjim satima i slično.

Upravni odbor VRKS

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.