Dopis Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo o zagađenosti zraka *Arhiva

Info: Aktivni članci 618, Arhivirani članci 4683

I ovih je decembarskih dana kvalitet zraka u Sarajevu užasno loš. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo već tri godine, ali ne samo u ovo doba godine, ukazuje na potrebu sistemskog rješenja ovog najvažnijeg pitanja za opće zdravlje svih građana a posebno djece.

Iako je bilo nekih deklarativnih političkih obećanja, pa i koja parlamentarna sjednica, u stvarnosti odgovorni u vlasti nisu uradili ništa. Indeksi zagađenosti su isti ili gori.

Pojedine strane ambasade i civilne udruge jesu uradile dobre poteze u pravcu podizanja svijesti, edukacije građana i samog mjerenja zagađenosti.

Pozivamo i medijske kuće da ovom problemu daju prioritet u svom radu.

Još jednom tražimo od odgovornih na svim nivoima vlasti da poduzmu potrebne i nužne korake kako bi se poboljšao kvalitet zraka u Sarajevu. Svako odugovlačenje da se poduzmu i bolni potezi samo će još više ugroziti naše zdravlje i živote.

Upravni odbor VRKS poziva i vijeća roditelja u svim školama i koordinacije u općinama da u suradnji s upravama škola pronalaze privremene načine kako što manje ugrožavati zdravlje učenika i zaposlenika. Neke su opcije smanjivanje boravka djece na otvorenom, organizacija dijela nastave online, omogućavanje izostanaka sa nastave djeci koja imaju zdravstevenih problema, izbjegavanje izvođenja nastave u večernjim satima i slično.

Upravni odbor VRKS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.